Publikovani do sada nepoznati Tolkinovi crteži, fotografije i snimci


Osim crteža, fotografija i snimaka koje do sada nisu objavljeni u javnosti, zadužbina slavnog britanskog pisca Tolkina, objavila je i nedovršene rukopise i pisma.

Sve ovo je objavljeno na, ponovo pokrenutoj, piščevoj zvaničnoj internet stranici.

Među novim materijalnima na sajtu nalaze se i video snimci Tolkina i njegovog sina Kristofera.

Zanimljivo je da je sajt ponovo postavljen 26. februara. Ljubitelji Gospodara prstenova dobro znaju da je 26. februar 3019. godine datum kada se, u Trećem dobu, Družina prstena raspala, a Frodo i Sem krenuli na svoje usamljeno putovanje u Mordor.

Džon Ronald Ruel Tolkin je bio ugledni profesor na Oksfordu koji je u slobodno vreme pisao priče i poeziju, slikao i izmišljao jezike i pisma.

Tolkin (sa lulom, na prozoru) u društvu prijatelja sa Oksforda, 1914. godine

Njegova najpoznatija dela su Hobit i Gospodar prstenova čija se radnja dešava u izmišljenoj Srednjoj zemlji. Gospodar prstenova je jedna od najpoznatijih knjiga na svetu. Do sada je prodata u preko sto miliona primeraka, a prevedena je na desetine svetskih jezika.

Poznata je i filmska adaptacija ovih knjiga u režiji Pitera Džeksona.

U novu seriju Gospodar prstenova (The Lord of the Rings: The Rings of Power), čija je premijera zakazana za septembar, Amazon je uložio milijardu dolara. Sam trejler je već izazvao negativne reakcije najviše zbog jasno vidljivog uticaja woke-kulture.

Kristofer Tolkin je nacrtao mnoge detaljne mape Srednje zemlje za prvo izdanje očevih knjiga.

Dve decenije nakon smrti svog oca Kristofer Tolkin je objavio i očeve rukopise Silmarilion, Nedovršene priče, Pad Gondolina, Bren i Lutijena, Deca Hurinova

Nove materijale možete pogledati OVDE.

Izvor: Guardian