Džefri Karver: Kako prevazići blokadu u pisanju


Da li imate blokadu u pisanju? Dobrodošli u klub. Ja sam se sa tim borio kroz celu svoju karijeru i bitka još uvek traje. Ali ovaj tekst nije o meni, nego o vama ili nekome kao vi. Nema brzog leka, koji može da reši blokadu u pisanju, ali mogu da vam predložim nekoliko stvari koje su meni pomogle u takvim situacijama i koje su mi drugi pisci preporučili.

Evo nekoliko ideja:

– Pokušajte da radite nešto drugačije

– Pokušajte da napravite raspored pisanja i pridržavajte ga se.

– Pokušajte da promenite svoj raspored pisanja, promenite vreme i mesto na kome pišete. Ja sam jedno vreme ustajao u 5:30 svakog jutra da pišem i doživeo kreativno prosvetljenje (ja sam noćna ptica i mrzim da ustajem rano ujutru.) Ovakav način rada mi je mnogo pomogao, ali me je i potpuno iscrpeo.

– Ako ste se ukopali u nekoj priči, pokušajte da intervjuišete svoje likove i pitate ih lična pitanja

– Varijacija prethodne ideje je da napišete kriminalni profil svojih likova

– Probajte da ostavite pisanje na neko vreme. Umesto toga, čitajte. Ili pročitajte nešto drugačije od vaše uobičajene literature. Ili nemojte ni da pišete ni da čitate neko vreme i vidite da li vam se reči i misli gomilaju u glavi. Odaljite se i otvorite ventil.

– Prislite se da pišete nešto, bilo šta, svokog dana, bez obzira, koliko loše ispada.

– NEMOJTE početi dan tako što ćete iščitavati ono što ste napisali ranije. U stvari, nemojte da čitate i prepravljate ono što ste napisali barem naredne dve nedelje.

– Nastavite da radite na onome što ste započeli, čak i ako mislite da je loše. Možda stvarno jeste, pa šta? Nemojte da mislite o tome kao o nečemu lošem, zamislite da je to kamen, koji tek treba da bude isklesan i uglačan. Ja sam napisao mnogo knjiga koje su mi delovale grozno dok sam ih pisao. Bio sam iznenađen kako su ispale kad sam ih završio.

PROČITAJTE I OVO:  Može li čitanje da nas učini srećnim?

– Razmišljajte o blokadi kao o privremenoj fazi kroz koju prolazite i budite ubeđeni da ćete iz nje izaći. Ovakvo razmišljanje je poznatije kao vera. (Vera je uverenost u nešto što ne možete da vidite ili dokažete.)

Nadam se da će vam ovaj tekst makar malo pomoći. (I ja planiram da ga pročitam s’ vremena na vreme, kao podsetnik.)

Prevod: Iva Čvorović

Izvor: Art-Anima