Put stripa u Briselu


Put svile je svima poznat. U pitanju je naziv za drevnu trgovačku trasu od 6 500 kilometara koja je povezivala Aziju, Afriku i Evropu.

Mnogo manje je poznat Put stripa u Briselu. U pitanju je ruta kojom se obilazi nekoliko desetina murala na kojima su prikazane scene ili junaci iz poznatih stripova nastalih u belgijsko-francuskoj školi devete umetnosti.

Čak i oni koji ne čitaju stripove na ovim  muralima će prepoznati junake kao što su Asteriks, Talični Tom, Štrumpfovi, Gaša, Marsupilami i mnoge druge.

Cela priča je započela 1991. godine kao projekat nastao u saradnji između Grada i Briselskog strip centra, odnosno muzeja koji je posvećen belgijskom stripu. Ideja je bila da Frank Pe na jednom praznom zidu nacrta scenu iz njegovog najpopularnijeg stripa Broussaille and Zoo. Rezultat je bila impresivna slika koja se nalazila u blizini jedne od najprometnijih raskrsnica u gradu.

Građani Brisela su bili oduševljeni, tako da je gradska vlast angažovala lokalne umetnike da urade još originalnih murala posvećenih stripovima.

Danas ovu čuvenu rutu čini preko šezdeset murala, a planirano je još. Svake godine na zidovima osvane dva do tri nova dela.

Put stripa je postao deo stalne turističke ponude grada Brisela. U pitanju je prilika da se ljubitelji stripa, ali i turisti generalno, kroz ovo putovanje upoznaju i sa starim delom grada u kome se nalazi najveći broj ovih radova, ali sa nekim manje atraktivnim delovima prestonice stripa.

Pogledajte kako to sada izgleda.