“Prognan sa svih strana” književna potraga za korenima terorizma


Posle terorističkog napada u Nici kada je najmanje osamdeset ljudi izgubilo život, a više od stotinu povređeno nakon što je kamion uleteo među šetače tokom proslave Dana pada Bastilje svet je ponovo počeo da se pita šta je to što natera čoveka na ovakav (samo)ubilački pohod. U moru analitičkih tekstova i stručnih emisija u kojima su pokušavali da daju odgovor na ovo pitanje naleteo sam i na knjigu Prognan sa svih strana španskog pisca Huana Gojtisola koji nudi specifično književno objašnjenje ovog fenomena.

bomba1Prognan sa svih strana nije konvencionalan roman. On se, kako stilski tako i po strukturi, razlikuje od knjiga sa kojima se obično upuštamo u koštac. Čak i sam narator, lukavo tek na samom kraju romana, kaže „Ako želite da zavapite ‘vratite mi pare za ulaznice, nisam ništa razumeo’, ili nešto slično, ne brinite, tako se oseća i naš zbunjeni junak nakon završene predstave.“

Dakle, pare vam neće biti vraćene i zato slobodno možete da se, tokom čitanja romana Prognan sa svih strana, opustite i prepustite leksičkoj bujici majstora španske književnosti. Verujte mi, na kraju će vam se svi fragmenti romana stopiti u jasnu celinu, a tokom čitanja uživaćete u misaonim, stilskim i jezičkim bravurama kao i britkom humoru i satiri koju nemilice rabi Huan Gojtisolo.

gojtisolo

I sam autor ima fantastično zanimljiv životopis. Jedan je od najznačajnijih savremenih španskih pisaca. Bio je veliki protivnik Frankove diktature, ali i potonjih struktura vlasti tako da je veći deo života proveo u dobrovoljnom izgnanstvu u Parizu i Marakešu. U Parizu upoznaje Bunjuela, Sartra, De Bovoar, Kamija i Žana Ženea. Takođe je bio blizak prijatelj sa Karlosom Fuentesom, a odigao je i važnu ulogu u upoznavanju Evrope sa latinoameričkim magičnim realizmom.

PROČITAJTE I OVO:  ZJAPOVI PORODICA, PREĆUTANI IDENTITETI: JAZ DARKA TUŠEVLJAKOVIĆA U PREVODU NA ENGLESKI

Tokom Arapskog proleća, u osamdesetoj godini života, Gojtisolo putuje kroz taj region kao izveštač za El Pais.

Glavni junak romana Prognan sa svih strana je Monstrum iz Santjea inače junak romana Pejzaži nakon bitke iz 1982. godine. Ako niste pročitali ovu knjigu ništa ne mari. Naš Monstrum, Monstrumčić kako mu u romanu tepaju, je na samom početku romana poginuo tokom terorističkog napada kada ga je raznela bomba bombaša samoubice. Monstrum se obreo u Onostranom svetu gde pati od selektivne amnezije. Ne seća se u potpunosti svog prethodnog života koji, zapravo, i nije bitan za radnju romana.

83a89ea117e8c0479b13d92e4218a2d9

Onostrani svet u kome se obreo nije kao Raj (ili Pakao) pre Pada. To je, zapravo, jedan ogroman internet kafe sa nepreglednim nizom stolova na kojima se nalaze računari. Naš pokojni junak seda za jedan sto i postaje internaut. Preko interneta se povezuje sa radikalnim teroristima jer želi da, kada već za života nije uspeo, nakon smrti dao neki smisao svom… hm… neživotu.

Cilj mu je da kao bombaš samoubica svom posthumnom životu da neki smisao. Stupa u vezu sa Alisom, misterioznom islamskom fundamentalistkinjom, a tu su i rabin sa rasta dredovima kao i Monsinjor „koji voli Isusa Hrista preko Dece“. Svi oni, iako nominalno pripadaju različitim religijama, govore istim jezikom mržnje i netolerancije i sasvim lepo se razumeju i sarađuju.

banksi

Kroz njihova međusobna dopisivanja, ali i spamove koje Monstrum dobija sa svih strana, Gojtisolo na satiričan i duhovit način kritikuje sadašnje društvo, kapitalizam i ceo vladajući sistem u kome živimo, ali i antisistem, borce protiv sistema, revolucionare, šezdesetosmaše, angažovane pop-zvezdice, golfere, kao i lepe ljude koji su nas opkolili sa svih strana medija… Prikazuje ih u svoj njihovoj nemoći i komičnoj frustraciji zbog toga.

PROČITAJTE I OVO:  Misterija u najpoznatijoj biblioteci na svetu

Pitanje je kako će Monstrum uz pomoć opskurnih likova i bizarnog spoja Onostranog i Ovostranog sveta uspeti da podari smisao svom (ne)postojanju, a kako ćemo to učiniti mi koji čitamo njegove dogodovštine.

Prognan sa svih strana je pravo osveženje na književnoj sceni copy-paste romana, knjiga uz koju ćete uživati ili ne, ali koja vas svakako neće ostaviti ravnodušnim već će vas naterati da razmišljate. A ovo je iskustvo koje književnost 21. veka sve ređe pruža.

Piše: Milan Aranđelović