Divljaci: Svadba


Godinama pre nego što je Barak Obama postao predsednik Sjedinjenih Američkih Država u brojnim knjigama, predstavama, filmovima i serijama mogli smo da upoznamo tamnopute predsednike. Možda je i knjiga Divljaci: Svadba Sabrija Luataha slična najava u fikciji prvog predsednika Pete Republike koji je arapskog porekla.

Ider Šaus je prvi predsednički kandidat musliman u Francuskoj sa velikim izgledima da pobedi u drugom krugu izbora. Šarmantan, duhovit i inteligentan sa lakoćom pridobija srca glasača širom Francuske. Kao kandidat socijalističke partije Šaus preskače one problematične teme koje su decenijama i vekovima unesrećivale ljude i držale ih u tami. Njega ne zanimaju nacije, vere, etnička porekla, zaveti predaka i vekovna ognjišta. Ne. Slogan njegove kampanje je „Budućnost je sada“ i Šaus nije ni za trenutak spreman da pogleda koju sekundu unazad. Ono što ga interesuje jesu nova radna mesta, zaposlenost, obrazovanje, zdravstveno osiguranje, siguran, bezbedan i srećan život svakog pojedinca ma koje vere bio. Ovo se naravno ne dopada onima koji koriste tuđu bedu, nezadovoljstvo i nesreću kako bi kroz manipulaciju za sebe prigrabili što više koristi. U društvu srećnih ljudi verskim fanaticima i prorocima nema publike (i stabilnih prihoda). Zato je Ider Šaus osoba sa metom na čelu.

Momak sa kojim se zabavlja Šausova ćerka jeste mladi i lepi Fuad Neruš. Fuad je glumačka zvezda u usponu i ponos svoje porodice iz radničke klase u Sent Etjenu. Porodice koja organizuje svadbu Faudovog brata Selima. To što Selim voli i obožava svoju buduću suprugu u svakom pogledu osim u telesnom nije najveći problem porodice Neruš. Porodično okupljanje je prilika da se rođaci suoče jedni sa drugima, ali i sami sa sobom. Sve porodične netrpeljivosti, ljubavi, ljubomore, podrške i solidarnosti našli su se te večeri u Kulturnom centru gde se održava svečanost. Osim Fauda tu je i mladi tinejdžer Karim koji je pod snažnim uticajem lokalnih bandi iznad kojih se nadvijaju neke mnogo više sile koje žele da imaju uticaja i na izbor novog predsednika Francuske.

PROČITAJTE I OVO:  "Intelektualci": Ni anđeli, ni demoni

Roman Divljaci: Svadba koji je na srpskom jeziku nedavno objavila izdavačka kuća Evro Book u prevodu Gordane Subotić prvi je deo Sentetjenskog kvarteta koji nakon premijernog objavljivanja 2011. godine odmah postao bestseler. U pitanju je sociopolitički triler koji postavlja pitanje šta zapravo znači biti Francuz danas i koji dovodi u pitanje stav o nacionalnom identitetu koji se nepobitno menja svuda u svetu. Pisan je u filmskom stilu tako da ne čudi što se trenutno na osnovu ovih knjiga snima i film.

Smešna, inteligentno napisana i brutalno surova knjiga predstavlja ogledalo u kojoj se ogleda moderno francusko društvo. Ovo je istovremeno i napeti politički triler čiji vrhunac dobijamo tek na samom kraju kao lepu najavu narednog dela priče.

Zanimljiva priča o narcizmima malih razlika, o besmisleno malim razlikama od kojih ne možemo da vidimo suštinu, o životu koji propuštamo jer smo se učaurili u tradicionalne društvene odnose iz kojih možemo da izvučemo živu glavu samo uz velike žrtve.

Ono što je najbolje kod romana Divljaci: Svadba jeste to što je ovo samo prvi deo priče.

Nastaviće se!

Piše: Milan Aranđelović