Počinje “Novi tvrđava teatar” u Čortanovcima


Četvrti “Novi tvrđava teatar” biće održan od danas do 8. jula u Vili Stanković u Čortanovcima.

U takmičarskom programu biće izvedene predstave “Fama o biciklistima” Svetislava Basare u režiji Roberta Lenarda i produkciji pozorišta “Ujvideki Szinhaz”, “Čuvari tvog poštenja” Borisa Liješevića (Gradsko pozorište Podgorica), “Jami distrikt” Milene Bogavac u režiji Kokana Mladenovića (Trupa Jami District) i “Nevidljivi ljudi” Jelene Kajgo u režiji Nemanje Rankovića (Narodno pozorište Užice).

Selektorka festivala Vida Ognjenović kaže da su dobra predstava i njen odjek u umetničkom i širem društvenom kontekstu bili osnovno polazište za sastav festivalskog repertoara.

“Malo šta može da korumpira taj kriterijum, jer on nije nimalo skučen i jednostran, pošto dobro znamo da predstavu, taj univerzalni scenski pogon kojeg pokreću ideje, dobrom čini mnoštvo činilaca”, istakla je Ognjenović.

Savremeni scenski izraz je, prema njenim rečima, višestruko izoštren u teatarskom smislu kao i u društvenom angažmanu, pa među predstavama bira one koje spremno i žestoko odgovaraju na savremene izazove.

“Zato smatram da odabir treba da je slobodan i što manje uslovljen spoljnim ograničenjima, pa ni unapred zadatom temom festivala. I moto zbog toga izostavljamo. Naravno, jedan uslov je neizbežan, a to je da se predstava može izmestiti iz omeđenog u otvoren prostor, a da ne gubi od svoje zaokružene izražajne forme i strukture”, objasnila je Ognjenović.

Žiri čine teoretičar kulture i književnik Vladimir Kopicl, rediteljka Mia Knežević i glumica i rediteljka Kinga Mezei, a u čast nagrađenih biće izvedena predstava “Međuigre” – diplomska predstava studenata Vide Ognjenović.

Festival će otvoriti Marija Medenica, glumica Srpskog narodnog pozorišta.

Izvor: B92


PROČITAJTE I OVO:  Raskošan zvuk "Fantoma"