Predstava o raznolikosti i toleranciji u gradskom autobusu


Povodom Međunarodnog dana kulturne raznolikosti, članovi DAH Teatra izveli su danas u Beogradu, u okviru redovne vožnje na autobuskoj liniji 26, besplatnu predstavu “Ne/vidljivi grad”, o različitosti, suživotu i toleranciji.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, koji je prisustvovao predstavi u organizaciji EU info centra, rekao je da je kulturna raznolikost veoma važna i za Srbiju i za EU, čiji je moto “ujedinjeni u raznolikosti”.

“Ujedinjeni zbog toga što u EU ima 28 zemalja koje svakodnevno zajedno rade, jer imamo 500 miliona ljudi, 24 zvanična jezika, i raznolikost u kulturnom pogledu – manjine širom Unije”, kazao je Fabrici.

Naveo je da je EU proglasila 2018. za Evropsku godinu kulturnog nasleđa jer je ono važan deo kulturne raznolikosti i dodao da Unija zbog toga ove godine sprovodi nekoliko značajnih projekata u Srbiji – restauraciju sinagoge u Subotici, Golubačke tvrđave i Bačke tvrđave.

Danas izvedena predstava o bogatstvu različitosti, toleranciji i ljudskim pravima pružila je priliku putnicima da iz drugačijeg ugla upoznaju istoriju Beograda koju su mnogi narodi stvarali i u nju utkali svoju kulturu i običaje.

Predstava je deo kampanje kojom EU u Srbiji obeležava Evropsku godinu kulturnog nasleđa, u nameri da podstakne građane na toleranciju i ukaže na važnost upoznavanja i poštovanja različitosti.

Izvor: N1info


PROČITAJTE I OVO:  Spektakularan početak 56. Bitefa