Ilustracije Dušana Pavlića za “Stilske igre”


Pozivamo vas da posetite izložbu ilustracija Dušana Pavlića Stilske igre, koja će se održati od 28. marta do 19. aprila u Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda (Knez Mihailova 56).

Posetioci će biti u prilici da vide preko 60 odabranih ilustracija velikog formata iz nagrađenih knjiga Stilske igre i Stilske igre 2, koje je napisao Simeon Marinković, a ilustrovao Dušan Pavlić, jedan od najboljih srpskih ilustratora i likovni urednik u Kreativnom centru.

U knjigama Stilske igre svima dobro poznatu basnu o gavranu i lisici, u kojoj teta lija na prevaru uzima od gavrana sir iz kljuna, pisac i ilustrator predstavili su kroz tekst i crtež u više od 150 stilskih varijanti, a svaka je čudesni doživljaj: od vesti u žutoj štampi, preko mnogih svedočenja – muzičkih, likovnih, sumnjičavih, bajkovitih, satiričnih – pa do soneta, romanse, himne, bećarca, modernističke priče, repa, bluza, sve do uspavanke, ređalice i razbrajalice.

„Dopadljivi, vešti, raznovrsni, zabavni, topli crteži još jednom pokazuju velikog znalca i već osvedočenog jednog od najboljih srpskih ilustratora Dušana Pavlića. Ilustratora koji se uz Stilske igre i sam igrao sa stilom crteža“.
(Iz obrazloženja žirija nagrade Neven za najbolje delo iz oblasti ilustracije u 2014. godini)

„Ilustracije Dušana Pavlića sjajno prate atmosferu stilskih i žanrovskih varijacija u tekstu. Njegovi gavran i lisica, kao i drugi akteri ovih priča, pesama i drugih oblika, imaju raznovrsna lica – tmurna, besna, lukava, vesela, zabrinuta… U zavisnosti od mesta i vremena zbivanja, crtež se kreće od skoro rudimentarnog do prefinjenog i duhovitog, a tonovi od najmračnijih, preko sjajno upotrebljenih prigušenih smeđih nijansi, do razigranih, vedrih boja.“
(Biljana Dojčinović, redovna profesorka na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu)

„On svojim crtežima čini svaki tekst, ama baš svaki, boljim, pažljivo dozirajući pritom taj isti crtež tako da ne zaseni tekstualnu komponentu, već da s njom tvori jedinstvo. I u tome leži još nešto što Dušana Pavlića čini tako naročitim, toliko uspešnim ilustratorom – on sve vreme u glavi ima celinu, konačni utisak koji će na čitaoca ostaviti ne njegove ilustracije, već knjiga u kojoj se nalaze“.
(Marko Stojanović, strip scenarista i teoretičar)

PROČITAJTE I OVO:  Nove forme starih reči

Mnoga viđenja, različiti oblici kazivanja i maštovite ilustracije čine knjige Stilske igre izuzetnim pokretačem stvaralaštva. One su poziv piscima i ilustratorima u zemlji i svetu da zarone u more mašte i stvaranja. Jednako je to i izazov za svakog mladog čitaoca da razvija svoj dar – da nastavi započeto, da smisli nešto novo i neobično, jer je čitava sadržina ovih knjiga toliko razigrana da će u svakom razbuktati stvaralački nemir.