Premijera “Koštane” 14. juna u Narodnom pozorištu


Opera Petra Konjovića “Koštana”, prema istoimenoj dramskoj priči Bore Stankovića, pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović, i u režiji Juga Radivojevića, biće premijerno izvedena 14. juna na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, najavljeno je na konferenciji za medije u NP.

Konačno, Konjovićevo remek-delo postaće ponovo deo repertoara Velike scene Narodnog pozorišta. Naslovnu ulogu u alternaciji igraju Mina Gligorić i Evgenija Jeremić, dok će Hadži Tomu na sceni oživljavati Nenad Jakovljević, Dragoljub Bajić i Nebojša Babić. Uloga Mitketa poverena je u alternaciji Miodragu D. Jovanoviću i Vuku Zekiću.

Mina Gligorić kaže da je “Koštana” za nju dete sa dušom umetnika koji teži slobodi i sreći.

“Kao dete zaljubila sam se u Koštanu Juga Radivojevića u Šabačkom pozorištu i eto posle 20 godina dogodilo mi se da sam Koštana na sceni našeg najznačajnijeg teatra baš u režiji Juga Radivojevića. Zahvalila bih se našim starijim kolegama koji su nam davali nesebičnu podršku”, kazala je Mina Gligorić.

Direktorka Opere Narodnog pozorišta Jasmina Trumbetaš Petrović kazala je da je za sve iz teatra velika čast da se vrate korenima i slavnim kompozitorima čija dela spadaju u našu muzičku kulturnu baštinu.

“Treba da ozvučimo na sceni našeg Mocarta ili Vagnera…Koštana je veličanstveno delo i posle igranja dramskih predstava sada imamo opersku premijeru. Delo je jako kompleksno u odnosu na to kako ga je Konjović pisao, ali nam je bilo važno da spojimo mladost i iskustvo. Potrebna nam je smena genaracija u Narodnom pozorištu i ova premijera je početak tog procesa u Narodnom pozorištu”, kazala je Jasmina Trumbetaš Petrović.

Ana Zorana Brajović je kazala da već godinama unazad želi da diriguje orkestrom u operi “Koštana”, ali nekako naša publika nije imala sluha za dela domaćih autora. “Za ceo ansambl je ova premijera veliki izazov i jako sam zadovoljna kako su svi preživeli probe koje su bile krvave. Sigurna sam da će svi uživati u ovoj izuzetnoj operi”, kazala je Ana Zorana Brajović.

PROČITAJTE I OVO:  Ljubomir Bandović i Rada Đuričin laureati 36. Nušićevih dana

U predstavi će učestvovati Orkestar, Hor, Balet i Operski studio Narodnog pozorišta. Scenografi su Miraš Vuksanović i Jasna Saramandić. Kostime će uraditi Katarina Grčić Nikolić, a koreografiju Vladimir Logunov. Asistent dirigenta je Dijana Cvetković, a pomoćnik reditelja Ana Grigorović.

Izvor: B92