Flaš Gordon i Džim iz Džungle, treći tom pred čitaocima


Upravo je u izdanju Čarobne knjige objavljen treći tom luksuzne strip publikacije „Flaš Gordon i Džim iz Džungle“. Reč je o srpskom izdanju čuvenog serijala izdavačke kuće IDW, čiji je urednik šestostruki dobitnik Ajznerove nagrade, Din Malejni, a u kome se kroz ukupno šest tomova predstavlja celokupni desetogodišnji rad legendarnog strip crtača Aleksa Rejmonda na serijalima „Flaš Gordon“ i „Džim iz Džungle“- ostvarenjima devete umetnosti koja su ostavila dubok trag u pop-kulturi vidljiv i u današnje vreme.

Aleks Rejmond je punu deceniju paralelno, na istim tablama, radio „Flaša Gordona“ i „Džima iz Džungle“, i one su ovde, bez sečenja i prekrajanja, objavljene onako kako su originalno izlazile u nedeljnim novinama u Americi. Strip „Flaš Gordon“ je reprintovan i ranije, ali nikada ovako kvalitetno prikazujući detalje, i nikada sa stripom „Džim iz Džungle“ kao dodatkom – ističe izdavač.

Rejmondove epizode „Flaša Gordona“ prate odiseju istoimenog junaka i njegovih prijatelja na tehnički naprednoj, ali duhovno zaostaloj planeti Mongo. Na samom početku izlaženja, strip doživljava ogromnu popularnost, pa se već 1936. godine po njemu snima igrana TV serija od trinaest epizoda. Nakon Rejmondovog napuštanja projekta 1944. godine, strip menja fizionomiju i uglavnom predstavlja obrazac naučne fantastike namenjene najširem tržištu.

U prvom tomu izdanja „Flaš Gordon i Džim iz Džungle“ predstavljene su epizode ova dva strip serijala izvorno štampane u periodu tokom 1934. i 1935. godine. U drugom tomu predstavljene su epizode od 1935. do 1937. godine, dok treći tom sadrži sveske prvi put štampane u periodu od 1937. do 1939. godine.

Aleks Rejmond (1909 – 1956) se smatra, uz Miltona Kanifa i Hala Fostera, istinskim velikanom novinskog avanturističkog stripa. Važi za začetnika novog umetničkog stila – filmskog fotorealizma – koji je uticao na crtače poput Stena Drejka, Leonarda Stara, Ala Vilijamsona i Nila Adamsa. Osim na stripovima „Flaš Gordon“ i „Džim iz Džungle“, Rejmond je od 1946. godine pa sve do svoje tragične smrti radio i na kultnom strip ostvarenju „Rip Kirbi“.

PROČITAJTE I OVO:  Beogradska promocija knjige „Lekari“ Gorana Milašinovića

Treći tom luksuznog, tvrdokoričenog, kolor izdanja „Flaš Gordon i Džim iz Džungle“, trenutno se može naručiti putem sajta izdavača ili kupiti u novosadskoj knjižari „Bulevar Books“, te beogradskim „Alan Ford“ i „Darkwood“ po ceni od 1.499 dinara. Do nedelje 27. decembra u 23.59 ovo izdanje će se nalaziti na akciji „Leteći start“ koja omogućava kupovinu po povlašćenoj ceni od 1.000 dinara. Popust važi kako na sajtu Čarobne knjige, tako i u pomenutim knjižarama.

Izvor: Art-Anima