“Kreativni centar” na Sajmu knjiga


Na ovogodišnjem 64. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga Kreativni centar predstaviće više od 100 novih i originalnih izdanja. Među njima posebno izdvajaju sledeće naslove:

DOBROSAV BOB ŽIVKOVIĆ
Monografija objavljena povodom retrospektivne izložbe Dobrosava Boba Živkovića u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.

Povodom trideset godina izdavačke kuće Kreativni centar objavljeno je nekoliko reprezentativnih izdanja, među kojima posebno mesto zauzima monografija DOBROSAV BOB ŽIVKOVIĆ. Tokom 30 godina saradnje, Bob je za Kreativni Centar ilustrovao 120 knjiga. Dobrosav Bob Živković je ilustrator superiornog talenta, ogromnog stilkog spektra, savršenog crteža i širokog stvaralačkog raspona. Njegov višedecenijski rad je neodvojivi deo naše stvarnosti i prepoznatljivim, autentičnim i slojevitim ilustracijama utiče na našu svest i oplemenjuje naše vreme.

Monografija DOBROSAV BOB ŽIVKOVIĆ obuhvata preko trista radova prikazujući ne samo stilski i žanrovski različite ilustracije, već i praveći presek stvaralaštva Dobrosava Boba Živkovića od prvih objavljenih radova, do danas. Monografija sadrži tekstove autorovih prijatelja i ujedno naših stručnjaka na polju umetnosti, književnosti i izdavaštva, onih koji se s njegovim stvaralaštvom susreću na poslovnom planu od samog početka. Za čitaoce će biti zanimljiv i izbor citata iz intervjua koje je tokom godina dao autor. Ova monografija predstavlja veliki doprinos istoriji ilustracije na našem prostoru, a za Kreativni centar ona je prilika da pokaže mesto i značaj ilustracije u savremenom izdavaštvu.

DAR-MAR
Zanimljivo izdanje Dar-mar, pesnikinje Dragane Mladenović, knjiga je u kojoj žive pesme s greškama, ali ne sa običnim greškama, već sa onim namernim – u svakoj pesmi neke reči su uljezi. Opisujući glavni koncept knjige, autorka objašnjava da Dar-mar zahteva pažljivo čitanje, jer onaj koji čita napamet može biti prevaren. S druge strane, pažljivo čitanje vodi boljem razumevanju teksta i, sledstveno, sveta. Prema rečima autorke čitanje utiče na povećanje fonda reči, otvara nove vidike, utiče na brže razmišljanje, vodi boljem razumevanju sveta… Zato ona na početku knjige poručuje: „Čitajte, dragi čitaoci, pažljivo, budite kritični, ne verujte očekivanjima, očekujte da budete prevareni, ne dozvolite da vas poezija uspava“.

PROČITAJTE I OVO:  U prodaji „Deep Web – Mračna strana interneta“

Ovu neobičnu knjigu za dugo čitanje, razmišljanje i posmatranje ilustrovao je Boris Kuzmanović, koristeći kombinovanu tehniku u kojoj preovladava prožimanje crteža i kolaža.

ŠUMSKI DERBI
Šumski derbi je uzbudljiv avanturistički roman za mlađe osnovce, kao i za sve zaljubljenike u fudbalsku igru. To je drugi roman Zlatka Vasića, koji je čitaocima poznat po knjizi Čudesno putovanje, za koju je dobio Nagradu Neven (najbolja knjiga za decu iz oblasti beletristike u 2017) i Nagradu Dečje kritike Dositejevo pero, a njenu vrednost potvrdilo je i to što je uvrštena u dopunski izbor domaće lektire za učenike četvrtog razreda osnovne škole.

Svojim novim romanom, pod naslovom Šumski derbi, Zlatko Vasić nam još jednom – sada već u prepoznatljivom maniru – donosi priču u kojoj je priroda glavna junakinja. Zanimljiv zaplet isprepletan humorom, zabavni junaci i divni opisi prirode predstavljaće pravo uživanje i za ljubitelje dobre knjige i za ljubitelje fudbala. Prema zamisli autora Zlatka Vasića, Šumski derbi je drugi od tri planirana „zelena romana“, u kojima je priroda u prvom planu. Ako se u vidu imaju aktuelni trenutak i pokreti ljudi širom sveta koji govore o važnosti održivog razvoja i očuvanja prirode, ove knjige predstavljaju najbolji mogući doprinos toj ideji i želji da se sačuva zelena planeta za generacije koje dolaze.

NAŠA GOŠĆA GODINA
Pesme i priče o godišnjim dobima nastale su u vreme kada je Dobrica Erić bio član redakcije Poletarca, poznatog časopisa za decu koji je izlazio u Beogradu sedamdesetih godina XX veka. Sećajući se tog perioda, Dobrica Erić je pričao o tome kako je pred svojim velikim prijateljem Dušanom Radovićem, tada glavnim urednikom Poletarca, govorio pesmu o godišnjim dobima. Ona se Dušanu Radoviću toliko dopala da ga je nagovorio da opiše sve mesece. Tako je nastala ova zbirka, a prvo objavljivanje tekstova bilo je upravo u Poletarcu. Ove godine navršilo se 60 godina od objavljivanja prve knjige Dobrice Erića. Obeležavajući taj jubilej, izdavačka kuća Kreativni centar objavila je knjigu Naša gošća godina, uz maestralne ilustracije Marice Kicušić.

PROČITAJTE I OVO:  Matematička vrteška

Ova knjiga osvojila je priznanje Gomionica za najbolju dečju knjigu na Sajmu knjiga u Banjaluci 2019.

 

PRINCEZIN GLOBUS

Princezin globus  višestruko nagrađivane autorke Vesne Aleksić  je četvrta knjiga iz serijala o princezi Sofiji. U ovoj knjizi, jedna netipična, savremena princeza suočava se s novim izazovom – kako se pripremiti za polazak u školu?

Edicija Princeza Sofija namenjena je čitaocima početnicima i, shodno tome, dizajnersko i tehničko oblikovanje prilagođeno je potrebama onih koji tek ovladavaju ovom veštinom – u knjigama su zastupljeni veći font i prored kako bi se deci olakšalo čitanje.

Knjige o princezi Sofiji ilustrovala je Bojana Stojanović. Prve dve knjige iz ove edicije  (Princezin zakon i Princezina medalja) osvojile su Nagradu za najlepšu dečju knjigu 63. međunarodnog beogradskog sajma knjiga.

 

ZVUČNE KNJIGE O PECI

Zvučne knjige o kuci Peci spadaju među omiljena izdanja za decu jer se uz ove knjige, koje odlikuje odličan kvalitet zvuka, deca odlično zabavljaju! Pritiskom prsta na označene kružiće u knjigama, mali čitaoci se upoznaju s bogatstvom zvukova različitih instrumenata.

U prva dva izdanja iz ove edicije, Peca i šumski orkestar i Peca i cirkuski orkestar, simpatični junak Peca čitaocima je predstavio brojne instrumente koji čine klasični i plehani orkestar. U  knjizi Peca voli operu, Peca i njegova drugarica Mimi otkrivaju pozorišni svet iza operske scene i 11 čuvenih operskih arija, dok u knjizi Peca voli Mocarta,  glavni junak Svetski dan muzike provodi uz najčuvenije Mocartove kompozicije.

Posle velikog uspeha ovih muzičkih knjiga na predstojeći Sajam knjiga stižu još dve odlične knjige iz serijala o Peci: Peca svira rok, u kojoj Peca putuje u London, prestonicu rok muzike i Peca svira džez, u kojoj se Peca sa svojim saksofonom zaputio u Nju Orleans.

PROČITAJTE I OVO:  Gosti iz Portugala, Češke i sa Kipra na ovogodišnjem Sajmu knjiga