Evo ko je dobio “Veliku nagradu Ivo Andrić”


“Velika nagrada Ivo Andrić” za 2018. godinu biće dodeljena srpskom proznom piscu Goranu Petroviću za životno delo i pesniku Rajku Petrovu Nogu za delo “Sonet i smrt”, saopštili su članovi žirija za dodelu te nagrade.

“Njih dvojica poseduju jednu širu duhovnu i emotivnu dimenziju. Oni savremenu srpsku književnost predstavljaju u najboljem svetlu, pokazujući da naša tradicija ima žive današnje nastavljače”, rekao je Želidrag Nikčević jedan od članova žirija.

On je dodao da su njihova dela bliska Andriću i po kvalitetu i po “plemenitoj težnji” da se svoje stvaralaštvo veže za sudbinu svog naroda.

Žiri je u obrazloženju naveo da je Nogo “doslednim” spojem soneta i smrti, “sa puno svetlosti unete u smrt i grob i poznatim spojem tužbalice i uspavanke”, obeležio istoriju soneta.

“Taj spoj je prebogat, predragocen i ostvaren u vrhunskoj pesničkoj prozi”, naveo je predsednik žirija Jovan Delić.

Žiri je na konferenciji u Beogradu naveo da su knjige Gorana Petrovića objavljene u 119 izdanja, od kojih su 52 u prevodima na ruski, španski, francuski, nemački i druge svetske jezike i da je takva recepcija “impozantna i ne može biti slučajna”.

“Dva najznačajnija Petrovićeva romana ‘Opsada crkve Svetog spasa’ i ‘Sitničarnica Kod srećne ruke’ najizrazitije potvrdjuju spoj najfinijeg pripovedanja u znaku savremene fantastike, na tragu onog pripovedanja koji su razvili Borhes, Kiš i Pavić i nacionalne istorijske fantastike”, navodi se u obrazloženju.

Nagradu “Ivo Andrić” do sada su za celokupno prozno stvaralaštvo dobili Matija Bećković, Dušan Kovačević i Ju Hua, a za najbolje delo objavljeno u toku godine Vladimir Kecmanović, Zahar Prilepin i Borisav Djordjević.

Nagrade će biti uručene 27. januara u Andrićgradu u Višegradu.

Izvor: B92


PROČITAJTE I OVO:  Promocija knjige "Ubistvo u Orijent ekspresu" Agate Kristi