Junska tribina “Stripovi za sve” posvećena Valentini


U organizaciji Doma omladine Beograda i IK Darkwood zadnje srede u mesecu organizuju se tribina pod imenom “Stripovi za sve”, a ova junska biće posvećena čuvenoj Valentini.

Valentina, kultni serijal italijanskog strip-autora Gvida Krepaksa, priča je o životu jedne žene, od rođenja pa sve do starosti. Njeni doživljaji (ponekad čudnovati, a ponekad vrlo obični) ispripovedani su pre svega originalnim crtačkim postupcima, neobičnim kadriranjem i metaforičkim, gotovo nadrealističkim izrazom u naraciji. Iako je akcenat u ovom stripu stavljen na žensku seksualnost, ovaj serijal je mnogo više od erotske literature.

Gvido Krepaks pokazuje vanredan osećaj za ženu kao biće njemu suprotnog pola i s velikom nežnošću crta Valentinino rođenje, odrastanje, pubertet, ljubavne zanose, trudnoću… Valentina je strip za one koji vole Prata, Topija, Batalju, Manaru, Serpijerija, to je strip za one koji vole onirično pripovedanje i poeziju u oblačićima, ali Valentina je pre svega strip za one koji se dive Ženi i njenoj lepoti.

Tribina o Valentini četvrta je u ciklusu razgovora i događaja na temu devete umetnosti, pod naslovom “Stripovi za sve!”, koje Izdavačka kuća Darkwood priređuje u saradnji sa Domom omladine Beograda, svake poslednje srede u mesecu. Junska tribina je prevenstveno posvećena Valentini, ali biće reči i o drugim Krepaksovim stripovima.

Učestvuju: Đorđe Bajić, pisac i kritičar i Igor Stanojević, reditelj i prevodilac. Moderator: Milan Jovanović, urednik u Darkwoodu.

Izvor: B92


PROČITAJTE I OVO:  Doktorat zaživeo u stripu