Crno odelo za beli svet


Pedeset drugo izdanje Bitefa održaće se u Beogradu, od 13. do 22. septembra 2018. godine. Publika će imati priliku da vidi deset predstava iz Slovenije, Francuske, Nemačke, Belgije, Švajcarske, Izraela, Hrvatske, Srbije i Estonije. Ovogodišnja selekcija zaokružuje različite tematske i estetske celine, dok će jednu od njih činiti različiti oblici muzičkog pozorišta: Odilo. Zatamnjenje. Oratorijum. u režiji Dragana Živadinova,  Svita br. 3 ‘Evropa’ Žorista Lakosta, Bolivud Maje Pelević  i Rekvijem za L. u režiji proslavljenog koreografa Alana Platela, koji predstavlja kako jedan od vrhunaca, tako i finale ovogodišnjeg festivala.

Po rečima umetničkog direktora Bitefa, Ivana Medenice, dramaturgija festivala čiji je slogan Svet bez ljudi završava se, logično, rekvijemom. Reč je o velikoj međunarodnoj koprodukciji Rekvijem za L., koja će u Sava Centru svečano zatvoriti 52. Bitef. Osnova ove muzičke predstave je Mocartov Rekvijem, sjajno prožet afričkim pogrebnim pesmama. Cela predstava, sve s video-radom koji prikazuje jednu belu gospođu na samrti, asocira na multikulturalan pogrebni obred, čija je intonacija izrazito nežna, intimistička. Ipak, u dramaturgiji festivala, a imajući u vidu to da ovu koncert-predstavu izvodi ansambl sastavljen skoro samo od Afrikanaca, Rekvijem za L. poprima i društvenu, političku konotaciju. On postaje „crno opelo za beli svet“.

Ponovno pojavljivanje Alana Platela na Bitefu nije slučajno budući da je u pitanju autor čiji rad i istraživanje uvek iznova podstiče publiku da promišlja čovečanstvo i njegove mogućnosti, kao i krizne tačke savremenog doba koje prožimaju različite kulture. Vizuelni segment ove predstave je pored muzičkog još jedan izazov za gledaoce. Platel nas crpeći potencijal vizuelnog uvodi u svet smrti i rituala, istražujući teme smrtnosti kombinovanjem pokreta, muzike i moćnih snimaka umiranja žene.

Budući da je interesovanje za ovu predstavu veliko od objavljivanja ovogodišnjeg repertoara, u okviru festivalske promo kampanje BITEF EARLY BIRDS (Bitef ranoranioci) u prodaju su puštene ulaznice za predstavu Rekvijem za L. Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni Sava Centra i na svim ovlašćenim prodajnim mestima EVENTIMA u Srbiji. Karte za ovu predstavu mogu da se kupe po promotivnim cenama od 1.200 i 1.800 dinara u periodu od 2. jula do 12. avgusta.

PROČITAJTE I OVO:  Puriša Đorđević: Nagrada FEST-a me je prijatno iznenadila

Nakon završetka pomenute promo akcije, ulaznice za predstavu Rekvijem za L. od 13. avgusta će se prodavati po redovnoj ceni od 1.700 i 2.500 dinara.