Izložba akvarel radova iz grafičkog romana “Tesla – čovek koji je oblikovao budućnost”


U Kulturnom centru GRAD u ponedeljak, 5. septembra od 19 časova, biće održana izložba akvarel radova iz grafičkog romana “Tesla – čovek koji je oblikovao budućnost” italijanskog ilustratora Danijelea Meučija, kao i promocija istoimenog grafičkog romana koji je izdat u srpskoj i engleskoj verziji.

 

“Tesla – čovek koji je definisao budućnost” je biografski roman rađen akvarel tehnikom i on se obraća svim čitaocima koji žele da saznaju više o istinitom životu ovog izvanrednog čoveka i pronalazača. Grafički roman o Teslinom životu zasniva se na intervjuu koji je on dao za ‘’Liberty magazine’’ 1935. godine, i koji je samog autora podstakao na dalja istraživanja.
‘’Autor je protiv mistifikovanja Teslinog lika i dela, koje je dosta prisutno, posebno u popularnoj kulturi i pseudonauci, i smatra da Teslu ne treba prikazivati kao superjunaka u ključu onih iz stripova i filmova, već kao čoveka koji je istinski superjunak ne zbog nadprirodnih moći nego kao neko ko je bio spreman da izađe iz svoje zone konfora. Tesla je za autora jako volje i jasnog usmerenja, i bio je jedan od onih retkih ljudi u istoriji koji se nisu kretali u okvirima opšte svesti epohe, nego su išli ispred nje, anticipirali novo i tako zapravo stvarali, oblikovali svet i njegovu budućnost.
Ovaj strip je faktografski precizan, dobro istražen, ali ne radi se o prosto namenskom i edukativnom delu, već onom koje svojom vizuelnom, pa i likovnom lepotom poprima umetnički karakter.’’ – dr Vladimir Kolarić, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka.