Razgovor o knjizi „Neprilagođeni“ Oguza Ataja


U četvrtak, 01. juna sa početkom u 19 časova u Yunus Emre Enstitüsü  (Dobračina 38, Beograd) biće održana promocija knjige Neprilagođeni turskog autora Oguza Ataja.

O knjizi če govoriti prevoditeljka izdanja Vesna Gazdić, urednik izdanja Aleksandar Šurbatović i profesorka na Katedri za orijentalistiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Mirjana Marinković.

Kada je 1972. godine objavljen roman Neprilagođeni, odmah je postao predmet velike polemike. Tradicionalisti su ga kritikovali zbog svog radikalnog (post)modernizma, dok ga većina stručne javnosti i danas smatra najboljim delom ikada napisanim na turskom jeziku, a može se smatrati i delimično autobiografskim delom.

Roman je retko prevođen u svetu zato što predstavlja jedan od najtežih zadataka koje bi književni prevodilac sebi mogao da zada, te ga često porede sa Pinčonovom Dugom gravitacije. Treba naglasiti i da su Neprilagođeni presudno uticali na Orhana Pamuka, pa stoga ne čudi što čuvena turska književnica Ajfer Tunč tvrdi da je ovaj roman „DNK turske književnosti”.

Prikaz ove knjige možete pročitati ovde: Roman koji je Unesko proglasio najznačajnijim delom turske književnosti