Knjižara koja kupcima naplaćuje ulaz


Nova knjižara u Tokiju prinuđena je da naplaćuje ulaz mušterijama kako bi mogla da opstane na tržištu.

Bunkitsu je mala knjižara u Tokiju koja je 11. decembra otvorena i koja od tada svojim posetiocima naplaćuje ulaznice.

Za pristup kolekciji od 30.000 knjiga i časopisa od mušterija se očekuje da plate 1.620 jena (oko 15 dolara).
Dok je pristup prvom delu knjižare u kome su izložene knjige slobodan, kada posetioci stignu do prijemnog pulta, za dalji obilazak moraju da plate ulaznicu.

Kupljena ulaznica omogućava posetiocima da u knjižari ostanu koliko god požele i da, uz obilazak, uživaju i u drugim pogodnostima.

Osim celodnevnog pristupa knjigama, posetiocima je na raspolaganju i kafić gde mogu na miru čitati knjige dok uživaju uz besplatnu šoljicu kafe ili čaja, kao i posebno izdvojene prostorije u kojima posetioci mogu da uče ili da rade.
Uprkos ovom poslovnom modelu pokazalo se da postoji veliki broj ljudi koji je spreman da plati ulaznicu.
Na Instagramu neki su pohvalili izgled i dizajn knjižare i opisali su ga kao idealno okruženje za rad, dok neki drugi nisu baš oduševljeni ovim konceptom.

 

View this post on Instagram

 

12/11-🎊 #文喫 #bunkitsu

A post shared by @ li_ly7 on


„Impresivno je, ali zaista ne vidim kao dobro mesto za rad“, napisala je jedna osoba na Instagramu. „Čini se da je veći deo dana prazno, za razliku od Aoyama Book Centre koji je uvek pun, i ima sličnu kolekciju časopisa i impresivan deo na spratu posvećen fotografijama.“

PROČITAJTE I OVO:  Povratak u budućnost kao manga strip

Ovo je možda posledica i opšteg trenda po kome je broj posetilaca knjižara u padu zato što tradicionalne zgrade od maltera i cigli ne mogu da se nose sa konkurencijom koju predstavlja Amazon i kupovina knjiga preko interneta.

Izvor: Independent