Džoana Rouling: “Ne prepoznaju me jer sam žena i niska osoba”


Džoana Rouling kaže kako vodi „veoma neprimetan život“ i da je veoma često ne prepoznaju.

Autorka čuvenog serijala o Hariju Poteru rekla je i da joj se, takođe, dopadalo i kada je dobijala pisma u kojima su izdavači odbijali njene knjige o Kormoranu Strajku koje je pisala pod pseudonimom Robert Galbrajt jer su je vraćali sećanja na njene književne početke.

Džoana Rouling je jedna od najpoznatijih spisateljica današnjice zahvaljujući književnom i filmskom serijalu o dečaku čarobnjaku. Uprkos tome ljudi je uglavnom ne prepoznaju na ulici.

„Zaista uspevam da vodim veoma neprimetan život i to mi se dopada“, ispričala je za BBC Radio 2. „Mislim da se kao žena i veoma niska osoba veoma lako utapam u masu.“

Ispričala kako je jednom prilikom jedan od njenih fanova došao u knjižaru u kojoj je i ona došla da bi promovisala knjigu o Kormoranu Strajku i da je nije prepoznao.

„Moj suprug i ja samo poranili na tu promociju u knjižaru koja se nalazila odmah prekoputa mesare kada je uleteo taj momak“, ispričala je Rouling. „Upravo je istovario polutke mesa. Uleteo je i glasno rekao kako mu je neko rekao kako će Džoana Rouling biti tu. Dok je to izgovarao gledao je direktno u mene. Gledali smo jedno drugo u oči. Onda je rekao kako je ne bi prepoznao, okrenuo se i izašao napolje.“

Ispričala je i kako je za pisanje knjiga o neobičnom detektivu koristila muški pseudonim jer je poželela da to ne bude ona.

„Oduvek sam želela da napišem krimić, ali da to bude bez nekih fanfara“, objasnila je. „Zato sam rukopise slala anonimno i uživala kada sam dobijala pisma u kojima me odbijaju. Bilo je fantastično, kao nekada.“
Njen tajni identitet je bio otkriven kada je jedan od zaposlenih u advokatskoj kancelariji ispričao to najboljoj prijateljici njegove supruge. Onda je ova to napisala na Tviteru i posle toga je ceo svet saznao ko je zapravo Robert Galbrajt.

PROČITAJTE I OVO:  Herman Hese o tome zašto čitamo i zašto knjiga nikad neće nestati

Nova knjiga o Kormoranu Strajku objavljena je prošlog meseca, a BBC je najavio da će, poput prethodnih adaptacija, i na osnovu ove knjige snimiti seriju.

Izvor: Guardian