“(Ne) pitaj me kako sam” Ivane Lukić dobitnik nagrade “Politikinog Zabavnika”


Knjiga (Ne) pitaj me kako sam autorke Ivane Lukić, u izdanju Kreativnog centra, ovogodišnji je dobitnik Nagrade Politikinog Zabavnika za najbolje književno delo za mlade objavljeno u 2015. godini

Žiri u sastavu Jasna Vlajić Popović (predsednik), Slobodan Giša Bogunović, Predrag J. Marković, Nebojša Bradić i Petar Milatović odluku je doneo većinom glasova.

U obrazloženju odluke žirija, pored ostalog, piše: „Knjiga Ivane Lukić satkana je od snažnih, strasnih i burnih emocija koje zbunjeni razum adolescenta pokušava da ukroti. Taj glas dolazi iz niza anonimnosti ispovednih Ja. I to čini na jedan neuobičajen, originalan način, jezikom koji je, poput same adolescencije, poseban i neponovljiv – britak, a nadasve zanimljiv i lep. To je poezija više nego proza, a nije ni poezija ni proza. Više je od toga, jer je spoj nespojivog. U slučaju Ivane Lukić – uspešan.“

Na 37. konkurs stigla su 74 naslova, a nagrada će biti svečano uručena u ponedeljak, 25. januara 2016, u 12 časova, u svečanoj sali Skupštine grada Beograda.

Nagrada Politikinog Zabavnika ustanovljena je 1979. godine. Dodeljuje se na dan Politike – 25. januara – za izdanja objavljena u prethodnoj godini.


PROČITAJTE I OVO:  Dođi da čitamo zajedno!