“Nadežda Petrović” sutra u Narodnom Pozorištu


Monodrama “Nadežda Petrović” o velikoj srpskoj slikarki, humanistkinji i dobrovoljnoj ratnoj bolničarki, u izvođenju Biljane Đurović, gostuje sutra na sceni “Raša Plaović”, najavljeno je na sajtu Narodnog pozorišta u Beogradu.

U programu ove nagrađivane monodrame, koja je premijerno izvedena 15. novembra 2014. godine u Ustanovi kulture “Vuk Karadžić”, reditelj Božidar Đurović je istakao da je imao veliki teatarski izazov da scenski oživi jednu tako slojevitu ličnost, naročito u vreme obeležavanja stogodišljice Velikog rata.

“Radnja se događa poslednjeg dana Nadeždinog života, u sobi Valjevske bolnice, 3. aprila 1915. godine, u vremenu kada Srbijom haraju ratni vihor i epidemija pegavog tifusa. Uprkos potpunoj iznemoglosti od epidemije, koja je nije mimoišla, ova znamenita, hrabra, rodoljubiva i čovekoljubiva žena do poslednjeg trenutka preispituje (ne)moć umetnosti u ratu, razmišljajući o ‘čudu života i smrti’, bezuspešno pokušavajući da se pridigne i vrati ranjenicima i bolesnicima”, napisao je Đurović.

Adaptaciju teksta uradila je Biljana Đurović. Muški glas poveren je glumcu Narodnog pozorišta Milošu Đorđeviću.

Scenograf i kostimograf je Marina Vukasović Medenica, muziku je komponovao Svetislav Božić, dok je za grafički dizajn bio zadužen Zoran Blažina.

Na pozorišnom festivalu “Zlatni vitez” u Moskvi, održanom decembra 2014. godine, predstava “Nadežda Petrović” dobila je priznanje Zlatna diploma – Zlatni vitez.

Nekoliko meseci kasnije, Đurovićeva je na Petom festivalu kratkih pozorišnih formi Nove evropske teatarske akcije u Vraci (Bugarska) i potom na 12. Međunarodnom festivalu monodrame “Albamono 2015” u Korči (Albanija) osvojila nagrade za najbolju žensku ulogu.

U decembru prošle godine, ova predstava, rađena u produkcija Festivala monodrame i pantomime u Zemunu, sačinjena od autentičnih pisama Nadežde Petrović, odlomaka iz romana “Boje i barut” Olgice Cice i izbora poezije Rastka Petrovića i Ljubomira Simovića, proglašena je najboljom monodramom na 20. Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu.

PROČITAJTE I OVO:  Premijera „Harija Potera i ukletog deteta“ u Londonu

U međuvremenu, na 23. Međunarodnom festivalu kamernog teatra “Risto Šiškov” u Strumici (Makedonija), Biljana Đurović je osvojila Nagradu za najbolju žensku ulogu.

Izvor: B92