Ko je ANA MILOŠ? Da li je ovo NAJVEĆA PREVARA U SRPSKOJ KNJIŽEVNOSTI ili samo vešt reklamni trik?


Ana Miloš je srpska književnica rođena 1992. godine u Beogradu gde i sada živi i piše.

Objavila je zbirku priča Kraj raspusta (2019) i zbirku poezije Govori grad (2020). Dobitnica je nagrada Miodrag Borisavljević (2016) i Đura Đukanov (2019). Zbirka Kraj raspusta našla se u širem izboru za Andrićevu nagradu, kao i u užem izboru za nagradu „Edo Budiša“. Ta zbirka je 2020. godine dopunjena s osam novih priča i naredne godine izdata pod nazivom Kraj raspusta i druge priče.

U pitanju je autorka koju su mediji prestavljali kao „književno otkriće godine“ i koja je rado davala izjave za medije i gostovala na brojnim promocijama i javnim čitanjima.

Čak je i Bookvar magazin, između ostalih medija, uradio intervju sa mladom autorkom.

Međutim, ŠTA AKO ANA MILOŠ NE POSTOJI?

Najava knjige Po zanimanju: Ana Miloš, u izdanju Platoa, pokrenula je glasine da se iza Ane Miloš krije Miloš K. Ilić. U pitanju je jedan od najboljih srpskih književnika mlađe generacije o kome je Bookvar magazin takođe pisao.

PROČITAJTE I OVO:  Miloš K. Ilić: "Stvarnost je uvek sjajno igralište"

Iz, za sada, neproverenih izvora saznali smo da je Ilić pisao priče i potpisivao ih pod pseudonimom Ana Miloš dok je osoba koja se u javnosti tako predstavljala i nastupala na književnim manifestacijama zapravo njegova drugarica koja se bavi glumom.

Knjiga koja će obeležiti 2023. godinu, stoji u najavi knjige Po zanimanju: Ana Miloš.

Ko je Ana Miloš i kako se danas u Srbiji objavljuju knjige? Čitajte na sopstvenu odgovornost.

Samo u Platou čeka vas biografska pripovest koja, ne samo da će ostati zapamćena ove jeseni, već će kao tekst zauvek promeniti vaša shvatanja o izdavaštvu.

“Po zanimanju: Ana Miloš” je spis koji je već pet godina u nastajanju, a koji će u trenu ostaviti utisak na svakoga ko je ikada čuo za ovu autorku. A, nakon svega, postavlja se jedno jedino pitanje: ko sve piše na domaćoj književnoj sceni, ako takva više uopšte i postoji, i šta je sve potrebno uraditi da biste postali objavljeni književnik…ili književnica.

Svi ti najrazličitiji doživljaji mnogih književnika, urednika, prevodilaca, lektora, čitalaca, novinara, kritičara, poznanika, možda i prijatelja, simpatija, mrzitelja, nemih posmatrača iz mračnih kutaka internetskog prostranstva, a sa kojima je Ana Miloš na različite načine dolazila u kontakt, davali su joj uvek još jedan sloj.

Naravno, to se stalno dešava: mi smo uglavnom predstava koju drugi imaju o nama, svoji smo samo sami sa sobom, i to možda, ponekad, u izuzetnim prilikama.

Međutim, u slučaju Ane Miloš takav zaključak ipak ima drugačije značenje. Svi ti ljudi zaista jesu uspeli da od nekoga ko u stvari ne postoji naprave osobu od krvi i mesa, koja pokreće tu krvavu mašinu.

Da li je u pitanju samo vešt marketinški potez same autorke ili su glasine tačne i iza svega stoji Miloš K. Ilić ostaje nam da otkrijemo na kraju ove knjige. Ili, možda, ne?

Inače, Miloš K. Ilić je sa svojom pričom Rovac ušao u najuži krug za nagradu u konkursu koji su raspisali Bookvar magazin i Optimist. Priča, koja je objavljena u zbirci Povratak iz Brizbejna i druge priče, govori o neprekidnom presvlačenju, transformacijama i menjanju oblika bila je potpisana sa Ivan Drnčula i samo je komedijant slučaj otkrio pravi identitet pravog autora ove priče. Možda nam Ilić oduvek priča jednu istu priču. Priču u kojoj se preklapaju stvarnost, mašta, autor i svi mi.