Duh ili iluzija? Upoznajte Fuija, četvrtog sestrića Paje Patka


Ne dešava se često da greška umornog ilustratora „oživi“ kao urbana legenda. Upravo se to dogodilo sa misterioznim bratom Raje, Gaje i Vlaje.

Ne morate biti veliki ljubitelj ili poznavalac stripova i animiranih filmova koji su izašli iz radionice Volta Diznija da biste znali za Raju, Gaju i Vlaju.

Tri sestrića

Iako još uvek deluju mladoliko ovi sestrići Paje Patka su sa nama gotovo čitav vek. Prvi put su se pojavili u stripu Ala Taliafera Pajini sestrići koji je objavljen u oktobru davne 1937. godine.

Raja, Gaja i Vlaja su sinovi Pajine sestre Dele (u Pajinim sestrićima ime joj je bilo Dambela). U crtanim filmovima njih trojica su u jednodnevnoj poseti Paji, dok u stripovima njih trojica dolaze da žive kod Paje, jer im je otac završio u bolnici. S obzirom da njihovi roditelji nikada nisu prikazani, i u stripovima i u crtanim filmovima, Raja, Gaja i Vlaja su, čini se zauvek, ostali da žive kod Paje.

Iako deluju gotovo istovetno oni su ipak različiti i svaki se, po osobenostima, pomalo razlikuje od ostale braće. Ipak, imaju i dosta sličnih osobina. Sva trojica su prikazani kao veoma inteligentni i veoma često isto razmišljaju.

Četvrti brat?

Malo je onih koji ne znaju za Raju, Gaju i Vlaju.

Ali da li ste ikada čuli za četvrtog brata Fuija Patka? Ne morate da brinete, ako vam je nepoznato njegovo ime ili postojanje. Čuveni četvrti patak nije deo Diznijevog kanona. Nastao kao nenamerna greška prezaposlenog ilustratora, a nastavio je da živi kao urbana legenda decenijama pre pojave interneta.

Istorija pojavljivanja

Četvrti sestrić se prvu put pojavljuje u stripu Mastering the Matterhorn koji je 1959. godine nacrtao Karl Barks.

PROČITAJTE I OVO:  Na današnji dan rođen je Karl Barks

Na jednom panelu stripa vidimo četvrtog sestrića kako beži od braće Buldog dok se trojica ostale braće vide u pozadini.

Po svemu sudeći, čuveni Karl Barks je četvrtog brata nacrtao slučajno, ali ova slučajnost se uskoro ponovila. I to više puta.

U junu 1962. godine u epizodi Medaling Around Barks ponovo crta četvrtog sestrića, da bi ovo ponovi u godinu dana docnije u epizodi Beach Boy.

U ovom poslednjem slučaju možemo videti četvrtog patka kako sa strane, sa tužnim izrazom na licu, posmatra svoju kanonsku braću.

Dva objašnjenja

Postoji nekoliko objašnjenja kako se ovo dogodilo. Barks je možda bio preumoran jer se kod Diznija radilo kao na fabričkoj traci, pa mu je, u jednom, trenutku popustila koncentracija. Možda je, jednostavno, nacrtao malog patka koji liči na Pajine sestriće, ali kojeg čitaoci ne razlikuju od Raje, Gaje i Vlaje.

Obični čitaoci, uglavnom, nisu ni primetili ove omaške, a njima su se bavili samo veliki posvećenici u Barksov rad.

Prvi put zajedno

Dekadu docnije i drugi autori su počeli da prave iste greške. Tako da u epizodi The Missing Mogul objavljenoj 1976. godine vidimo da je ilustrator Bob Gregori nacrtao siluetu četvrtog patka veoma sličnog sestrićima.

U stripu River Run iz 1980. godine crtač Toni Strobl po prvi put crta zajedno sva četiri sestrića, potpuno transparentno, bez senki, silueta ili mogućnosti da taj četvrti patak bude samo neko veoma sličan trojici braće.

Zanimljivo je da je u nekim ponovljenim izdanjima ovog stripa četvrti sestrić izbrisan.

Mozgalice

Prvi put kada se četvrti sestrić nedvosmisleno namerno pojavljuje jeste u francuskom časopisu  Super Picsou Géant 1982. godine. Ovaj put nije u pitanju strip, nego mozgalica u kojoj se pred čitaoce postavlja zadatak da pogode kojem od pet Pajinih sestrića pripadaju senke.  Da, dobro ste pročitali. Pet sestrića. Francuski ilustrator Henri Dufrane definitivno nije bio dobar poznavalac porodice Patak.

PROČITAJTE I OVO:  Pogledajte prvi trejler igranog filma u kome BAJA I PAJA PATAK imaju ljudski oblik

Sedam godina docnije u magazinu DuckTales četvrti sestrić se, opet sa namerom, pojavljuje u mozgalici  Magical Mix-Up.

Ovaj put je njegovo gostovanje namerna „greška“ koju bi čitaoci trebalo da uoče kao deo zadatka koji je pred njih postavljen.

Ono što je važno jeste da ovaj put četvrti sestrić nosi žutu duksericu koja će u stati njegov prepoznatljiv znak koji ga razlikuje od ostale braće.

Fuijevo krštenje

Obični čitaoci su četvrtog sestrića prvu put primetili su stripu The Phantom Lighthouse iz 1990. godine gde se nalazi u čamcu zajedno sa braćom, ujakom  Pajom i deda Bajom. Ovo se zna jer je u narednom broju magazina u kome je objavljen ovaj strip urednik magazina Bob Foster spomenuo i pismo čitaoca Roka iz Kalifornije koji je postavio pitanje o ovome gde ga je zanimalo da li je u pitanju greška.

Foster je na kraju postao i kum četvrtog sestrića. Kao odgovor oštrookom Roku napisao je kako je najverovatnije u pitanju četvrti sestrić Fuji Patak koji ne bi trebalo da se nađe u čamcu. Izraz „fuji“ je nešto što Paja Patak kaže kada mu se dogodi loša stvar.

Ovu uredničku šalu neki čitaoci su ozbiljno shvatili i počeli su da pretražuju svoje kolekcije stripova kako bi pronašli Fuija Patka.

Urbane legende

Nije prošlo mnogo vremena kada su počele da se šire mnogobrojne urbane legende koje su govorile kako četvrti sestrić nije greška umornih umetnika već nešto drugo.

Jedna od najfantastičnijih teorija vraća nas u 1937. godinu kada se u stripu Pajini sestrići po prvi put pojavljuju Raja, Gaja i Vlaja.

U ovom stripu Paja prima pismo od svoje sestre Dele u kome ona objašnjava kako mu šalje tri sestrića, Raju, Gaju i Vlaju, sa namerom da provedu neko vreme u njegovoj kući dok se njihov otac u bolnici oporavlja od povreda zadobijenih u šali koja se otela kontroli kada je ogroman petarda eksplodirala ispod njegove stolice. Ovu petardu, nadovezuje se na pismo teorija zavere, postavio je četvrti brat, „zli rođak“ Fuji, koji će zbog ove neodopštine na neko vreme biti smešten u popravi dom, dok će ostala braća biti kod Paje.

Docnije će Fuji, kao slobodan, početi povremeno da se pojavljuje i da proganja ostalu braću.

Druga urbana legenda je malo jezivija i govori o tome da je četvrti brat preminuo nešto pre nego što su se sestrići doselili kod Paje, pa da se povremen pojavljuje njegov duh.

Zvanično pojavljivanje

Tokom devedesetih godina minulog veka, ilustratori su, nekada greškom, a ponekad sa namerom, nastavili da povremeno ubacuju četvrtog sestrića. Negde u to vreme pojavilo se i internet koji je omogućio da se legenda o četvrtom patku širi do neslućenih razmera.

Prvi put kada je Dizni zvanično prihvatio postojanje četvrtog sestrića, makar kao neku vrstu šale, bilo je u  priči Much Ado About Phooey (Mnogo buke oko Fuija, kao aluzija na Šekspirovu dramu Mnogo buke ni oko čega) koja je 1999. godine objavljena u Danskoj.

Autori se u ovoj priči poigravaju sa opsesijom nekih čitalaca prema četvrtom sestriću. Paja Patak objašnjava kako su Raju, Gaju i Vlaju pogodio grom, pa se ponekad četvrti sestrić povremeno javlja pored jednog od njih kao optička iluzija koja ne traje duže od jednog trenutka, odnosno panela.

Animirana verzija

U novije vreme, rimejk animirane serije Pačije Priče iz 2017. godine se takođe igrao sa idejom četvrtog sestrića.

U epizodi What Ever Happened to Donald Duck? Gaja priča kako ima dokaz o postojanju četvrtog brata. Zatim pokazuje njihovu fotografiju dok su još u gnezdu sugerišući kako se na fotografiji vide četiri, a ne tri jajeta.

Na kraju se ispostavilo da je „četvrto jaje“ zapravo bila samo mrlja od senfa.

U jednoj docnijoj epizodi A Nightmare on Killmotor Hill, Fuji se pojavljuje kao deo Gajine noćne more.

Fuji živi i dalje

Iako zvanično ne postoji u Diznijevom kanonu, Fuji je vremenom postao živ gotovo kao i ostali sestrići. „Rođen“ kao greška umornog ilustratora Fuiji je zahvaljujući mašti ljubitelja stripova, dobio sopstvenu životnu priču.

On i danas „živi“ u mašti mnogih čitalaca kao jedan od najneobičnijih stanovnika Patkovgrada. I dan danas, postoje oni koji ponovo iščitavaju svoje kolekcije stripova u nadi da će u jednom trenutku pronaći Fuija Patka.

Nemojte biti iznenađeni ako se Fuji ponovo pojavi – namerno ili ne…