Nedovršena Tolkinova priča uskoro kao roman


Rani tekst Dž.R.R. Tolkina koji je podstakao stvaranje njegove “Srednje zemlje” biće prvi put objavljen u Britaniji kao roman krajem avgusta, prenose ostrvski mediji.

95873590855cb10fc275e2838333547_v4_big

Tolkin je počeo rad na “The Story of Kullervo”, mračnoj priči o osveti 1914. dok je još bio na Oksfordu. Iako je tekst objavljen 2010. kao deo sedmog toma Tolkinovih studija, u Britaniji će 27. avgusta biti objavljen kao samostalan roman.

Autor “Hobita” i “Gospodara prstenova” bio je inspirisan finskim epom “Kalevalom”, čarobnjacima, ljubavnicima, pivopijama i metamorfima koji se pojavljuju u epu da je odlučio da napiše slično delo ali u prozi.

Rezultat je “Priča o Kulervu”. Tolkin nikada nije završio roman, ali je kasnije napisao da je bio klica njegovog pokušaja da napiše sopstvene legende za svoje privatne jezike iz kojih će se četiri decenije kasnije roditi trilogija “Gospodar prstenova”.

Prema sinopsisu na Amazonu, roman je priča o prokletom mladom čoveku koji je prodat u ropstvo i koji je odlučan da se osveti čarobnjaku koji mu je ubio oca.

Kulervo je, piše Telegraf, možda najmračniji Tolkinom lik – siroče sa natprirodnim moćima i tragičnom sudbinom.

“Priča o Kulervu” sadrži Tolkinov rukopis, njegove studije o finskoj poeziji ali i komentare Verlin Filegar, stručnjaka za Tolklina, koja je objavila “Kulerva” 2010. godine.

Izvor: B92


PROČITAJTE I OVO:  Knjige koje se moraju pročitati pre kraja srednje škole