Veoma kratka istorija zabranjivanja Vinija Pua


Pre dve godine oči celog internet sveta bile su uprte u jedan poljski gradić čiji su gradski oci zabranili da Vini Pu bude maskota lokalnog dečijeg igrališta.

Razlog proterivanja malog mede sa igrališta u Tuszynu u centralnoj Poljskoj bio je taj što je neprilično obučen i što je njegova seksualnost „sumnjiva“. „Ne nosi gaće, zato što nema pol“, moglo se čuti na sastanku članova Gradskog veća. „U pitanju je hermafrodit.“

„Problem sa tim medvedom jeste taj što nema kompletnu garderobu“, rekao je odbornik Ryszard Cichy. „On je polugo što je potpuno neprikladno za decu.“

Međutim ovo nije jedini slučaj u kome je žuti meda koji je nastao u knjizi Meda Vini zvani Pu Alana Aleksandera Milna prvi put objavljenoj 1926. godine našao na meti cenzora.

Sudeći po ruskoj listi zabranjenog ekstremističkog materijala Ministarstvo pravde te zemlje je 2009. godine stavilo zabranu na Vinija Pua sa svastikom.
Vini Pu je ovaj put došao u nemilost Okružnog suda Ordzhonikidzevsky u Ufi glavnom gradu Bashkortostana. Sud u Ufi utvrdio je da je među zaplenjenim materijalima pronađenim kod lokalnih ekstremista otkriven i Vini Pu ukrašen svastikom. Prema svedočenjima ruskih bibliotekara deca još uvek ne mogu da dođu do knjiga sa ovim medom.

Nekoliko godina ranije meda Pu stradao je u tradicionalnom talasu zabranjivanja knjiga koje čovečanstvo milenijumima neguje. Ovog puta Vini Pu nije uhvaćen sa svastikom, ali je optužen za bogohuljenje. Naime, roditelji jedne škole u Kanzasu utvrdili su da životinje koje pričaju, poput Vinija Pua, predstavljaju vređanje Boga. Životinje koje pričaju i na taj način vređaju sujetnog Boga dovele su i do zabrane knjige Alisa u zemlji čuda, a Vini Pu je zabranjen i u državnim školama u Velikoj Britaniji da prase koje priča ne bi uvredilo muslimansku i jevrejsku decu.

PROČITAJTE I OVO:  Osvajanje slobode Žan-Pol Sartra

Po ovoj istoj logici turski javni servis je zabranio emitovanje crtanih filmova sa Vinijem Puom. Menadžment televizije je, pre ovoga, razmatrao opciju da scene u kojima se pojavljuje Piglet budu jednostavno isečene, ali je utvrđeno da je ovih scena previše i da bi na ovaj način radnja filma izgubila smisao.

Sa druge strane u Kini su dozvoljene knjige i crtani filmovi sa Vinijem Puom, ali su na internetu zabranjeni pojedini crteži. Prvo su, nakon susreta kineskog predsednika sa svojim američkim kolegom, internet pretraživači u Kini blokirali Vinija Pua, a korisnici slučajno ne bi dobili ovaj rezultat:Zatim je, kao najcenzurisanija slika na interentu u Kini za 2015. godinu proglašena ona u kojoj se njihov predsednik na paradi upoređuje sa malim žutim medom.

Cenzuru je pretrpela i fotografija koja u nezgodno bajkovit kontekst stavlja susret između japanskog premijera i kineskog predsednika.

 

 

Prošle godine smo obeležavali sto godina od izlaska knjige koja je svet upoznala sa Vinijem Puom. Koliko zabrana ovaj meda može doživeti u drugom veku svog postojanja za sada nije izvesno.

Nastaviće se!

Preveo i prilagodio: Milan Aranđelović

Izvori: Newsweek, Quora, Telegraph