Ilustracija: Carlos Mota, izvor: deviantart.com

Na današnji dan rođen je Karl Barks


Na današnji dan, 1901. godine rođen je Karl Barks. Ovaj strip autor i slikar ostaće upamćen po svom radu za kompaniju Dizni, ali, pre svega, po tome što je, tom prilikom, kreirao mnoge omiljene likove poput Baje Patka, Pate Patak, Proke Pronalazača, Lampija, Cakanog Caje, braće Buldog, Mage Vračević i Varalića.

Karl Barks u svom studiju u Oregonu, Foto: Michael Barrier, izvor: michaelbarrier.com

Rođen na farmi u Oregonu, Barks se oprobao na mnogim poslovima, poput drvoseče i radnika u fabrici, da bi dvadesetih godina minulog veka postao slobodni umetnik.

Ironično je da je njegova prva impresija o Paji Patku bila negativna. Kada je, 1935. godine počeo da radi za kompaniju Dizni i prvi put se susreo sa ovim junakom smatrao ga je „tupavim izazivačem nevolja kojem je zbog temperamenta veoma teško naći više prigodnih uloga“.

Već posle nekoliko meseci u Dizniju Barks počinje da radi na pričama za crtane filmove. Tom prilikom je učestvovao u stvaranju Pajinih sestrića Raje, Gaje i Vlaje.

Barks 1942. godine počinje da radi kao scenarista i crtač stripova o Paji Patku i tu ostaje do penzionisanja. Verovatno najveći uspeh na radu o Patkovima jeste stvaranje Baje Patka. Ovaj bogati škrtac prvi put se pojavio 1947. godine u stripu Božić na Medveđoj planini. Iako ga je zamislio kao epizodnog lika kome je namenio samo tu jednu priču, Barks ubrzo menja mišljenje i Baja Patak, upravo zahvaljujući njemu, postaje jedan od najpopularnijih Diznijevih junaka.

Prvo pojavljivanje Baje Patka u stripu “Božić na Medveđoj planini”

Osim Baje, Barks stvara i likove poput Pate Patak, Proke Pronalazača, Lampija, Cakanog Caje, braće Buldog, Mage Vračević i Varalića.

Nakon dvadeset i pet godina rada na stripovima o Patkovima, Barks odlazi u penziju, ali i nastavlja da slika Patke na platnu i u ulju.

Porodica Patak u ulju

Ipak, stripovi ostaju ono po čemu će ga generacije pamtiti. Barks je značajan i po tome što su, upravo zbog njega, ljudi počeli da obraćaju pažnju na pojedinačne autore i crtače koji su, do tada, radili anonimno. Tek pred kraj njegove karijere čovek koga su ljubitelji stripova znali samo kao The Good Duck Artist izlazi iz Diznijeve senke i postaje slavan.

Preminuo je 25. avgusta 2000. u Oregonu. Imao je devedeset i devet godina.