Dropped mask

Pozorišna nova godina: Na početku Jonesko i Nušić


Nova godina u Beogradskom dramskom pozorištu počeće premijerno: 17. januara na repertoaru kuće je predstava “Slučaj: rupa”, po motivima komada Ežena Joneska i u režiji Angelča Ilievskog.

Reč je o master projektu glumaca Jelisavete Karadžić i Stefana Radonjića. Inače, predstava je inspirisana Joneskovim tekstovima “Ludilo u dvoje” i “Rupa”. Dvoje glumaca, kako se najavljuje, na komičan način, kritikuju i dovode u pitanje trenutni sistem vrednosti i međuljudske odnose.

Po tekstu Branislava Nušića (u režiji i adaptaciji Jagoša Markovića) privode se kraju probe “Ožalošćene porodice”, čije je prvo izvođenje zakazano za 19. januar na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. U podeli su Saša Torlaković, Radmila Živković, Danica Maksimović, Nebojša Dugalić, Vanja Ejdus, Aleksandar Srećković, Nela Mihailović, Slobodan Beštić, Suzana Lukić i Dušan Matejić. Reditelj Marković uradio je i izbor muzike, a u autorskom timu su i Molina Udovički Fotez (dramaturg), Matija Vučićević (scenograf), Maria Marković Milojev (kostimograf) i Vladimir Petričević (dizajn zvuka).

Zanimljivo je da je ovo peta postavka Nušićeve komedije u Narodnom pozorištu, u kojem je i praizvedena u novembru 1934. godine, u režiji Josipa Kulundžića. U međuvremenu, “Ožalošćena porodica” imala je još tri premijere u nacionalnom teatru: 1949. godine u postavci Predraga Dinulovića, 1974. s potpisom Gradimira Mirkovića (i Mijom Aleksićem u glavnoj ulozi), kao i dve decenije kasnije (režija Radoslav Zlatan Dorić) s Milenkom Pavlovim u “liku” Agatona Arsića.

Izvor: Večernje novosti


PROČITAJTE I OVO:  Novu sezonu Narodnog pozorišta otvaraju "Rodoljupci"