Hitlerov Majn kampf obavezna literatura u školama?


Sindikat nastavnika Nemačke traži da se u školi izučava manifest nacizma kao „vakcina protiv ekstremizma“, a podržala ih i ministarka Johana Vanka

donald-duck-reading-mein-kampf-780x390

Nemačka ministarka obrazovanja Johana Vanka podržala je ideju da se kontroverzna knjiga nacističkog vođe Adolfa Hitlera „Majn kampf“ („Moja borba“) proučava u školama.

Kako prenosi nemački Pasauer neue prese, Vanka smatra da bi „Majn kampf“ trebalo koristiti u višim razredima srednjih škola kako bi se mladi „vakcinisali od političkog ekstremizma“.

Posebno izdanje

Sindikat učitelja pokrenuo je realizaciju ove ideje uz zahtev da se proučava posebno izdanje, s kritikama nacističkog vođe i jednog od najvećih zlotvora u istoriji. Međutim, to je izazvalo lavinu kritika, jer mnogi smatraju da bi davanje mladima knjige Adolfa Hitlera, čije je štampanje inače zabranjeno u Nemačkoj od 1945, moglo biti veoma opasno i imati za posledicu oduševljenje rečima vođe Trećeg rajha i čoveka krivog za Drugi svetski rat i smrt desetina miliona ljudi.

Šarlota Knobloh, predsednica Veća nemačkih Jevreja, protivi se ulasku Hitlerove knjige u učionice, bez obzira na beleške i kritike.

– Korišćenje knjige koja je obeležila nacizam bilo bi neodgovorno – tvrdi ona.

Kritika na 3.500 strana

Minhenski institut za savremenu istoriju uskoro će objaviti 4.000 primeraka „Majn kampfa“. Izdanje na 2.000 stranica Hitlerovog manifesta pratiće 3.500 stranica kritika. Uprkos tome što će od 2016. u Nemačkoj biti moguće štampanje knjige, pošto ističu autorska prava koja je dosad posedovala Bavarija, država namerava da svakog ko objavi integralno izdanje kazni zbog širenja rasne mržnje.

Izvor: Kurir


PROČITAJTE I OVO:  Društvene igre na tabli izmislio je Mark Tven