Sajamska ponuda Derete


Izdavačka kuća Dereta učestvovaće na 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga sa 50 novih naslova u godini u kojoj obeležava 35 godina postojanja.

Iz ovogodišnje produkcije pre svega izdvajamo „Pjuriti“, najnoviji roman Džonatana Frenzena, po mnogima najznačajnijeg pripovedača današnjice, kao i roman „Vegetarijanka“, južnokorejske autorke Han Kang, dobitnice Internacionalnog „Bukera“ za 2016.

Ljubiteljima filozofije posebno će biti interesantna dela „Rasprave o slobodi“ Šelinga i Hajdegera i „O nastajanju i nestajanju“, Aristotela, dok „Dve srpske sultanije“ Nikole Giljena predstavlja nezaobilazno štivo za sve ljubitelje istoriografije.

Posetioce Sajma na Deretinom štandu čekaju klasici „Ptice“ Tarjeja Vesosa, „Marginalac“ Robertsona Dejvisa i „Satantango“ Lasla Krasnahorkaija, ali i kultni romani: „Krvavi meridijan“ Kormaka Makartija i „Bleda vatra” Vladimira Nabokova.

Od aktuelnih svetskih trendova za čitaoce smo pripremili roman „Otvoreni grad“ nigerijsko-američkog pisca Tedžua Kola i „Prognan sa svih strana“, delo najvećeg živog španskog pisca Huana Gojtisola, kao i treći deo distopijske epopeje Dmitrija Gluhovskog „Metro 2035“.

Najmlađi čitaoci imaće priliku da nabave „Dnevnik šonjavka – Loša sreća“ Džefa Kinija, osmi nastavak ove popularne dečije knjige, a dobili su još dva zanimljiva junaka u čijim će avanturama sigurno uživati, Niki Maksvel iz „Dnevnika štreberke 1 ‒ Priče iz ne baš tako bajnog života“ i Nejt, zvezda stripa „Veliki Nejt: Od glave do pete“.

Novi naslovi iz edicije „Teen“ ove godine su: „Obožavateljka“ Rejnbou Rauel i „Još jedan dan“ Dejvida Levitana, nastavak „Svakog dana“, kultnog romana za mlade.

PROČITAJTE I OVO:  Lista 10 najčitanijih knjiga domaćih autora u 2017.

Posetioci Deretinog štanda u areni Hale 1 imaće priliku da se druže sa Mišom Mihailom Kravcevom i Sonjom Lapatanov.

U ponedeljak 24. oktobra od 17 do 19 h, Miša Mihailo Kravcev, slikar i književnik, promovisaće knjigu „Proleće jednog lava“, bajkovitu priču nalik Egziperijevom „Malom princu“. Velika metafora ljubavi, uzvišena je i radosna priča o prirodi i tajnama postojanja.

U utorak 25. oktobra od 18 do 19 hSonja Lapatanov potpisivaće knjigu „Zeleni kontinent“ u kojoj su umetnički oblikovani utisci, zapažanja i razmišljanja o svemu što ju je inspirisalo i zaokupilo na putovanju po Južnoj Americi, u periodu od 1996. do 2010.

Ovo je šesta knjiga Sonje Lapatanov, baletske umetnice, svetskog putnika i putopisca, kojom obeležava 10 godina naše zajedničke saradnje.