Kako sam pročitao Kako su nastali Ratovi zombija?


„Kao profesionalni pisac mogu biti most između različitih kultura, dok bih kao nacionalni književnik bio samo taraba.“ notable-zombie-rowKako sam pročitao Kako su nastali Ratovi zombija?

milosevic
(H)istorijski dogovor je pao

Da bih došao do čitanja knjige Kako su nastali Ratovi zombija moralo je da se dogodi određen specifični sticaj okolnosti. Prvo je Aleksandar Hemon morao da diplomira na Univerzitetu u Sarajevu, a onda da dobije stipendiju i 1992. godine ode u Čikago. Zatim je bilo apsolutno neophodno da se bošnjački (tada bosanski) prvaci ne slože sa podelom Bosne i Hercegovine koju su u prijateljskom ćaskanju  u Karađorđevu dogovorili doktor povijesti Franjo Tuđman i doktor opšte prakse Slobodan Milošević.

Sve ovo je dovelo do užasnog građanskog rata i četvorogodišnje opsade Sarajeva tako da Aleksandar Hemon, od stipendiste i turiste, postaje izbeglica u vetrovitom Čikagu.

C201505-C-The-Making-of-Zombie-Wars-Aleksander-Hemon
Aleksandar Hemon tokom nastanka Ratova zombija

Kada je povratak postao tema žanra naučne fantastike Hemon se odlučuje na neku vrstu Hemonove opklade, slične one koju je decenijama ranije izvesni ruski pisac nazivao Nabokovljevom opkladom.

Opkladio se da će u roku od pet godina uspeti da savlada engleski jezik dovoljno dobro da bi na njemu mogao da piše i objavljuje.

Potpuno se predao ovom cilju i za tri godine objavljuje prvu priču u jednom niskotiražnom književnom časopisu. Na engleskom.

Onda je tu svoje prste umešala i Fortuna koja je omogućila da ovu priču pročita i jedna književna agentkinja koja je Hemona povezala sa Njujorkerom za koji takođe počinje da objavljuje.

Tako je započela njegova internacionalna karijera.a9f423a977244fc68749b230f8cab6bd

O ovome kaže „Moja pozicija, tako, nije definisana nacionalnim kulturnim sistemima, koji vole da imaju čvrste i nepremostive granice. Ja sam između kultura, što nije prazan prostor, nego prostor preklapanja, gdje se dešavaju čudne i nepredvidive stvari, gdje se miješaju udaljena iskustva i stvaraju novi, fluidniji identiteti… Kao profesionalni pisac mogu biti most između različitih kultura, dok bih kao nacionalni književnik bio samo taraba.“

PROČITAJTE I OVO:  Satiričan i duhovit prikaz Praškog proleća

Posle niza objavljenih priča i knjiga sledi pisanje romana Kako su nastali Ratovi zombija.cool-zombie-silhouette-clipart-d3kYZj-clipart

Nakon ovoga sledi ironični obrt u kome pisac čiji je maternji jezik nešto što bi mogli da nazovemo BHS piše knjigu na engleskom jeziku koju zatim Irena Žolf prevodi na BHS da bih i ja, čije je poznavanje engleskog dovoljno za razumevanje dijaloga u filmovima erotske sadržine, mogao da je pročitam.

Eto tako sam upoznao vašu mam… pročitao Kako su nastali Ratovi zombija.

Glavni junak romana je Jošua Levin. On je tridesetrogodišnji Jevrejin (knjiga je puna biblijskih aluzija i Baruha Spinoze tako da ni ovo nije slučajno) koji živi u Čikagu i ima jedan san. Želi da postane uspešni pisac scenarija.th

Istovremeno radi kao kao-profesor engleskog jezika u večernjoj školi, ima kao-devojku, kao-roditelje (razvedene), kao-prijatelje i kao-život.

Ah, da! Ima i pun laptop pun kao-ideja za kao-scenarija.

Sasvim je logično da takav lik dođe na ideju da napiše (da pokuša da napiše) scenario za film o zombijima, ljudima koji su kao-umrli, ali su i dalje kao-živi.male-zombie-silhouette-image-2

Knjiga me je na trenutke podsećala na Kratki i čudesni život Oskara Vaa Džuno Dijaza.

Kao da nije dosta to što je Jošua tipični sanjar koji je na dobrom putu da postane gubitnik sa velikim G, već mu na tom putu pomažu svi koji ga okružuju. Tu je njegov profesor antisemita sa kursa za pisanje scenarija, kolega sa tog kursa – Bošnjak koji smatra da su svi životni problemi infantilnog buržujčića iz više srednje klase ništa u odnosu na rat iz koga je pobegao, stanodavac – poklonik Aksela Rouza i veteran Pustinjske oluje koji se loži na miris Jošuinih gaća, naizgled frigidna devojka koja ga drži „sa one strane“ seksualnih perverzija, ljubavnica Ana koja je zajedno sa psihičkim ranama iz bosanskog rata donela i traumatizovanog muža pripadnika specijalnih policijskih jedinica, razvedeni roditelji i tata koji je upravo dobio kancer, uspešna sestra koja mu svoj uspeh i njegov neuspeh stalno nabada na nos…0f0f4ed309731b44024c7b51206f347c

PROČITAJTE I OVO:  „Pad nemani“ je dostojan kraj najbolje svemirske opere u ovom veku

Naravno, Jošua mora da se suoči i sa Džordžom Bušom Mlađim koji je na vrhuncu svog Rata protiv terora pokrenuo i kopnenu invaziju na Irak.

I kako će on sada, zaboga, uspeti da završi svoj scenario prepun banalnih zombija, krvi, nasilja i seksa kada je okružen banalnim zombijima, krvlju, nasiljem, seksom… i mačkama?

Kako su nastali Ratovi zombija je crnohumorna satira, koja nam kroz komične dogodovštine bizarnih likova, govori o nekim veoma ozbiljnim temama.

Piše: Milan Aranđelović