80 godina stripa u najstarijem omladinskom listu


Dom omladine Beograda i Udruženje stripskih umetnika Srbije organizuju 15. tribinu iz ciklusa “Sred četkica, bajoneta” posvećenu stripu u “Studentu” tokom 80 godina. Tribina će biti održana 3. oktobra u 19h u Tribinskoj sali Doma omladine Beograd.

Kako najavljuju organizatori, predavanje i razgovor posvećeni su višedecenijskoj vezi stripa i najstarijeg, još uvek delatnog srpskog omladinskog lista “Student” koji ove godine obeležava osamdeset godina svog postojanja (1937-2017).

Ovo glasilo je, pogotovo u poslednjih pola veka, ne samo informisalo o aktuelnim svetskim strujama u ovoj grafičkoj disciplini primenjene umetnosti o kojima nije bilo reči u izdanjima velikih domaćih stripskih izdavača (andergraund, francuski novi strip sedamdesetih…) i njihovim protagonistima (Robert Kram, Žan Žiro “Mebijus”…), već otvaralo prostor za domaće nekonvencionalne, inovativne i nekomercijalne stripare, kao i teoretičare “devete umetnosti”.

Kroz “Student” je 1978. artikulisan i čitav ovakav pravac kao “Treća generacija”, uz neizbežne polemike sa preovlađujućom strujom ovakvog visokotiražnog stripa, uz usputne zabrane, (samo)cenzure, preispitivanja, saradnju sa autorima i drugim sličnim glasilima u SFRJ, konkurse…

Moderator tribine je Slobodan Ivkov a učestvuju Nikola Kostandinović i Milenko Mihajlović, grafički dizajneri i urednici stripa u “Studentu”.

Izvor: Blic


PROČITAJTE I OVO:  Uderzo proslavio 88. rođendan izložbom o Asteriksu