Premijera predstave “Ko je ugasio svetlo?”


U petak 10. novembra u 20h očekuje nas premijera predstave mladog autora Bogdana Živkovića Ko je ugasio svetlo? u KPGT-u (Radnička 3, Beograd). Ulaz je besplatan.

Predstava je rađena prema tekstu nobelovca Daria Foa Ne mogu i neću da platim, s tim što su događaji smešteni u kontakst današnje Srbije.

Dario Fo je bio italijanski dramski pisac. Zajedno sa suprugom Frankom Rame osnovao je pozorišnu trupu koja je razvila levičarsko političko pozorište, a kasnije su osnovali glumačku trupu koju je finansirala Italijanska komunistička partija.

Iako je struktura zadržana, razlika u odnosu na delo Dari Foa je u tome što se ova predstava fokusira na tragediju života običnog čoveka u Srbiji.

Za razliku od postojećih adaptacija Daria Foa predstava se ne igra samo kao vodvilj, već je rađena i u in-yer-face stilu po ugledu na Saru Kejn.

Bogdan Živković se ovom predstavom upisuje u red autora koji od prvog koraka u karijeri kreću direktno, drsko, provokativno, koristeći politički diskurs, novinarski jezik i svakodnevicu kao osnovu za svoj umetnički rad.

Koristeći stečena znanja i internacionalno iskustvo, on na našu umetničku scenu unosi zanimljive inovacije koje će publiku iznenaditi, ali i navesti je da preispita mnoge ideje o politici i teatru.

Izvor: iSerbia


PROČITAJTE I OVO:  Dušan Kovačević napisao novi komad