Predrag Azdejković: “Volim predstave uz koje se i smeje i plače”


Nedavno je u UK Vuk Stefanović Karadžić izvedena premijera predstave Strah od leptira. U pitanju je predstava koja je pravljena po motivima knjige Poljubac žene pauka Manuela Puiga. Radnja je smeštena u Beogradu 1998. godine u vreme doba Otpora. Glavne uloge su dodeljene Zoranu Pajiću koji glumi predstavnika Otpora i Dušanu Kaličaninu koji glumi čuvenog tragično nastradalog tranvestita Vjerana Miladinovića – Merlinku.

Iskoristili smo priliku da o ovome malo popričamo sa producentom predstave Predragom Azdejkovićem.

  • Kako je došlo ideje za ovu predstavu? U čemu Vaša predstava razlikuje od originalnog književnog (i filmskog) predloška?

Film Poljubac žene pauka koji je nastao po istoimenoj knjizi Manuela Puiga je jedan od mojih omiljenih. Takođe, postojala je istoimena predstava u Zvezdara teatru u kojoj su glavne uloge tumačili Dragan Nikolić i Bogdan Diklić a koja se izvodila pre više do dvadeset godina. Sve to je rodilo ideju da bi bilo lepo ponovo postaviti taj komad u Beogradu, ali sa malom izmenom. Naša verzija se umesto u argentinskom zatvoru dešava u srpskom tokom devedesetih, gde Vjeran Miladinović Merlinka, uhapšen zbog prostitucije prepričava domaće filmove Nikoli, političkom zatvoreniku.

  • U predstavi glume Dušan Kaličanin i Zoran Pajić. Sećamo se priče Stevana Filipovića koji je svojevremeno imao problema da za potrebe filma Pored mene pronađe glumca dovoljno „hrabrog“ da odglumi ulogu gej mladića. Da li ste Vi imali sličan problem? Kako su glumci reagovali kada ste im ponudili uloge?

Dušan Kaličanin i Zoran Pajić su radili seriju Istine i laži, zajedno sa Buletom Goncićem koji je direktor Teatra Vuk. Oni su želeli da opet nešto zajedno rade, ovoga puta u pozorištu. Ja sam Vuku ponudio ovaj projekat, koji je prihvaćen i tako su se složile kockice. Ranije sam razgovarao sa Dušanom, jer on glumi gej lika u seriji Istine i laži, da li se plaši da će biti dežurni glumac koji glumi gej likove, a on mi je odgovorio da je to njegova realnost već neko vreme i da nema strah, jer gluma znači biti druga osoba.

  • Kako je publika reagovala i prihvatila predstavu? Da li je bilo nekih negativnih komentara?
PROČITAJTE I OVO:  Premijera predstave "Tako je to u svetu"

Ne znam da li sam sadista, ali volim kada mi kažu da su plakali tokom predstave. Strah od leptira je predstava uz koju se smeje i plače, uz koju se prisećamo devedesetih koje ponekad toliko liče na današnje vreme da nam se pričini da se možda predstava dešava i danas… Dobili smo odlične kritike od pozorišnih kritičara, a Milan Živanović je za XXZ napisao da ovom predstavom Merlinka živi večno.

  • Ovo nije Vaša prva predstava koju radite na osnovu knjige. Prva je bila Merlinkina ispovest? Da li možete da nam kažete nešto više o tome?

Predstava Merlinkina ispovest po tekstu Miladina Ševarlića i u režiji Stevana Bodrože smo radili po knjizi Terezin sin Vjerana Miladinovića Merlinke. To je bila moja prva predstava u kojoj sam se oprobao kao pozorišni producent. Ona je imala odličan život. Igrali smo je u Beogradu, Lazarevcu, Podgorici, Kolašinu… Sada možete da je pogledate na Youtubeu.

  • Da li planirate da još neko književno delo adaptirate za pozorište?

Trenutno ne razmišljam u tom pravcu, ali mi se u glavi vrte dva pozorišna projekta koja bih voleo da sprovedem u delo. U pitanju su modernizacija jedne klasične srpske komedije, koju bi prebacili u 21. vek i pratili potomke likova iz originalnog teksta i pozorišna adaptacija jednog srpskog filma koji bi bio odličan mjuzikl.

  • Gde i kada publika može da pogleda predstavu Strah od leptira?

Predstavu Strah od leptira možete pogledati na velikoj sceni Teatra Vuk, 15. i 29. oktobra sa početkom u 20 časova.

(Foto: Nataša Ilić)