Volt Dizni je snimio prvu Alisu u Zemlji čuda davne 1923. godine


Mnogo pre nego što je Snežana zapevala svoju serenadu plavim ptičicama, Alisa iz Zemlje čuda je u kaubojskoj odeći tukla nasilnike.

Nema osobe koja nije gledala i uživala u dugometražnom animiranom filmu Alisa u Zemlji čuda iz 1951. godine  iza kojeg stoji čuveni Volt Dizni. Međutim, malo njih zna da ovo nije Diznijevo prvo putovanje u Zemlju čuda.

Trideset godina ranije mladi Volt Dizni je već koristio knjigu Alisa u Zemlji čuda Luisa Kerola kao izvor inspiracije za svoj prvi projekat.

Pet godina pre nego što je Miki Maus na parobrodu Vili zaplovio filmskim vodama, Dizni je snimio niz kratkih filmova koje je nazvao Alisine komedije. U pitanju su bili polu-animirani, polu-igrani kratki filmovi koji su kombinovali svet stvarnosti i izmaštane Zemlje čuda.

U prvoj epizodi, čiji je naslov bio Alisina Zemlja čuda, Volt Dizni je igrao ulogu scenariste, režisera i glumca.

Ovaj serijal prikazivan je u periodu između 1923. i 1927. godine. Za to vreme snimljeno je ukupno pedeset i sedam epizoda, a čak četiri mlade glumice su tumačile ulogu Alise.

Alisa je često istraživala u društvu Mačka Džulijusa koji je neverovatni ličio na tada veoma popularnog Mačka Feliksa. Svaka sličnost je bila namerna jer je Diznijev cilj i bio da iskoristi ogromnu Feliksovu popularnost.

U epizodi Alisa rešava slagalicu po prvi put možemo videti i jednog od najznačajnih Diznijevih junaka – Hromog Dabu

Alisine komedije nisu bile toliko popularne da bi Dizni nastavio da radi na njima. Srećom te je, nedugo nakon što je okončao rad na ovoj seriji, izmislio Mikija Mausa koji je studiju doneo dovoljno novca da ulaže u dugometražne filmove i da, na koncu, snimi i Alisu u Zemlji čuda koju svi mi danas znamo i volimo.