“Jevanđelje po Hristovoj supruzi” možda originalno?


Misteriozni drevni rukopis, poznat kao Jevanđelje po Hristovoj supruzi, koji navodi na zaključak da je Isus Hrist bio oženjen, možda je originalan, sugeriše novo istraživanje.

Tim naučnika sa Univerziteta Kolumbije analizirao je mastilo kojim je rukopis napisan kako bi opovrgao tvrdnje nemačkog naučnika Kristijana Askelanda, koji je prošle godine rekao da je reč o falsifikatu.

Askeland, stručnjak sa Instituta za proučavanje septuaginte i Jevanđelja po Jovanu u Vupertalu (Nemačka), navodno je otkrio da je drugi rukopis sa izvodima iz Jevanđelja po Jovanu falsifikat, budući da je radiokarbonsko datiranje pokazalo da je napisan pre 1.200 godina na retkom likopoliskom dijalektu koptskog jezika koji je izumro pre tri veka.

On je ukazao na sličnosti između papirusa Jevanđelje po Jovanu i rukopisa Jevanđelje po Hristovoj supruzi, koje, prema njegovom mišljenju, potvrđuje da su oba dokumenta lažna.

“Dva koptska fragmenta očigledno su napisana istim mastilom, istim priborom za pisanje i istim rukopisom. Isti umetnik je stvorio oba, u približno isto vreme”, rekao je Askeland.

Naučnici Univerziteta Kolumbije sada tvrde da se mastila korišćena u dva rukopisa razlikuju.

Takozvano “Jevanđelje po Hristovoj supruzi” je papirus veličine vizit-karte, napisan na koptskom jeziku. Profesor Univerzieta Harvard Karen King dobila ga je od kolekcionara koji je želeo da ostane anoniman. Kingova je predstavila rukopis na Međunarodnom kongresu za kopske studije u Rimu 2012. godine, kada je iznela tvrdnju da je rukopis nastao oko četvrtog veka nove ere i da je verovatno reč o prevodu starijeg grčkog dokumenta.

Rukopis je u lošem stanju i mogu da se dešifruju samo neki delovi, od kojih je jedan privukao veliku pažnju: “Isus im je rekao, moja supruga…”.

PROČITAJTE I OVO:  Knjižare nude "misteriozne torbe" za čitanje u karantinu

Karen King, koja je oduvek verovala da je ovo originalan dokument, ne tvrdi da je on dokaz da je Isus bio oženjen, ali smatra da je značajan za razumevanje ranih hrišćanskih diskusija o Isusu i njegovoj supruzi.

“Ovo jevanđelje je razlog da ponovo razmotrimo dosadašnja uverenja i zapitamo se kakvu su istorijsku ulogu tvrdnje o Isusovom braku odigrale u kontroverzama o braku, celibatu i porodici u ranom periodu hrišćanstva”, izjavila je Kingova.

Izvor: Blic