Sajam knjiga, Foto: Bookvar

Kata Kaluđerović: “U Dereti verujemo u moć dobre knjige”


Međunarodni beogradski sajam knjiga počinje u subotu, 21. oktobra i trajaće do 29. oktobra. Ova manifestacija je pontata po tome što nas domaće izdavačke kuće tradicionalno obraduju novim i, specijalno za tu priliku, odabranim naslovima. U susret ovom događaju porazgovarali smo sa Katom Kaluđerović PR-om izdavačke kuće Dereta.

Sajam knjiga, Foto: Bookvar
  • Šta je to što posetioci Sajma knjiga mogu naći na štandu Derete, a neće pronaći na štandovima drugih izdavača?

Deretiće. Ne znam šta je to što mogu pronaći samo kod nas, a ne kod drugih kolega, al’ svakako čitaocima možemo ponuditi veliku mogućnost izbora književnosti svih žanrova.

  • A šta posetioci sigurno neće pronaći na Deretinom štandu?

Kada je reč o knjigama, na našem štandu se ne mogu naći stripovi.

  • Šta Deretu izdvaja od ostalih izdavača?

Zasigurno najduža tradicija. Mi smo nastarija privatna izdavačka kuća na ovim prostorima koja je i dalje aktivna. Takođe, izdvaja nas raznovrsnost produkcije, od klasika, preko filozofije, popularni svetskih naslova do savremene dečje književnosti. Izdajemo visoku književnost, filozofiju i istoriografiju, humanistiku ali i savremene svetske trendove, te je tako i naša čitalačka publika veoma heterogena. Zajedničko im to što veruju u dobru književnost. Koliko god da naš profil može izgledati raznovrsno, zasigurno je da ne odstupamo od dobrih književnih vredosti i poruka, i da verujemo u moć dobre knjige.

  • Kada bi Dereta bila knjiga kako bi izgledale korice i kako bi glasio tizer?
Sajam knjiga, Foto: Bookvar

Naše najprepoznatljivije korice su verovatno one iz edicije XX vek, dakle, tvrd povez, bela korica sa sličicom, detaljem u boji. To bi bio izbor vizuala, a za tizer o leptirima i univerzumu sa Nabokovljevih autobiografskih memoara Pričaj, sećanje!

  • Da li pripremate neke nove naslove koji će svoju premijeru imati upravo na ovogodišnjem Sajmu?

Iz ovogodišnje produkcije izdvajamo još jedno delo Dejmona Galguta, dobitnika Bukerove nagrade za 2021.Reč je o romansiranoj biografiji Arktičko leto koja prati život britanskog književnika E. M. Forstera. Građeno na istorijskoi dokumentaciji, Foresterovim dnevnicima i pismima, Galgutovo delo predočava piščevu borbu koja je prethodila stvaranju remek-dela, romana Kroz Indiju.

Takođe, na Sajmu će čitaoci moći da nabave i novo izdanje klasika Priča Jevrejina Lutalice Žana d’Ormesona kao i životno delo Fernanda Pesoe Knjigom nespokoja.

Sa južnoameričkog kontinenta stižu feministički romani koji prepliću živote žena iz različitih epoha, društava razdvojenih vekovima: Nevidljiva planina Karoline de Robertis i Žarač Lusije Lihtmaer.

Spajajući istorijsko-dokumentaristički pristup i fikciju, Judit Šalanski u delu Popis nekih gubitaka, donosi dvanaest priča o nestalim stvarima koje su sentimentalni podsetnik na neprekidnost promena.

  • Da li imate u planu neke specijalne popuste ili akcije tokom sajamskih dana?
Sajam knjiga, Foto: Bookvar

Za vreme trajanja Sajma i u našoj knjižari i na sajtu trajaće Dani sajamskih cena. Za slučaj da budete sprečeni da dođete na Sajam moći ćete da nabavite sva naša izdanja po sajamskim popustima od 30 do 70%.

  • Zašto bi ljubitelji književnosti trebalo da dođu jedina na Sajam knjiga kako bi kupili neku knjigu koju je Dereta objavila, kada tu istu knjigu mogu da naruče i preko interneta ili kupe u knjižari? Šta razlikuje sajamsku kupovinu od obične?

Sajam je neophodan kulturi, izdavačima, autorima, čitaocima, bibliotekarima. Sajmovi knjiga su zaista svetkovina knjige, kulturna manifestacija ali i megamarket. To je mesto gde se oseća puls knjige u svakom smislu, mesto neposrednog susreta čitalaca, izdavača, pisaca, novinara, kritičara, prevodilaca…

  • Kako se Vi lično osećate povodom ovog Sajma knjiga? Da li postoji neka knjiga koju ćete sigurno nabaviti ili događaj koji nećete propustiti?

Radujem se Sajmu, naravno. Susretu sa dragim kolegama iz izdavaštva, Deretinim čitaocima, autorima, ali i druženju sa svojim prijateljima koji ne zaobilaze ovu manifestaciju.

Nažalost, uopšte nisam ispratila šta koji izdavač priprema za Sajam al’ ću sigurno obići parohiju, i kao i svake godine, pazariti nešto zanimljivo iz aktuelne, ali i starije produkcije.

Razgovarao: Milan Aranđelović