Petar Nikolić, Foto: Privatna arhiva

Petar Nikolić: “Sajam knjiga je jedna velika avantura!”


Međunarodni beogradski sajam knjiga počeo je u subotu, 21. oktobra i trajaće do 29. oktobra. Ova manifestacija je poznata po tome što nas domaće izdavačke kuće tradicionalno obraduju novim i, specijalno za tu priliku, odabranim naslovima. U okviru sajamskih dešavanja iskoristili smo priliku da malo porazgovaramo sa Petrom Nikolićem direktorom i urednikom u izdavačkoj kući Otvorena knjiga.

Foto: Privatna arhiva
 • Šta je to što posetioci sajma mogu naći na Vašem štandu, a neće pronaći na štandovima drugih izdavača?

Iskrenu dobrodošlicu, i pažljivu preporuku za čitanje. Klasike koje svaki savestan čitalac mora pročitati, davno zaboravljena remek dela svetske književnosti, kao i domaće savremene autore koji će razbiti predrasudu o domaćoj književnosti. A imaćemo i vrhunsko pivo „Otvorena knjiga“ punjeno kod naših prijatelja Libeeri Brewery.

 • A šta sigurno neće pronaći na Vašem štandu?

Loše raspoloženje i negostoprimivost.

 • Šta Vašu izdavačku kuću izdvaja od ostalih?
Foto: Privatna arhiva

Klasici raznolikih žanrova u izuzetnoj izradi i moderni domaći autori, proze i poezije, koji su pokazatelj vitalnosti i budućnosti naše književnosti.

 • Kada bi Vaša izdavačka kuća bila knjiga kako bi izgledale korice i kako bi glasio tizer?

S obzirom da nisam čovek koji vešto barata rečima, uputiću Vas na instagram profil _galerija.arts mlade umetnice Nataše Stević i njenu sliku, pod naslovom, zamislite Otvorena knjiga. Na slici iz knjige izrasta bajkovit prikaz kuće i prirode. Tizer bi bio: Davno zaboravljeno remek-delo svestske književnosti.

 • Da li pripremate neke nove naslove koji će svoju premijeru imati upravo na sajmu?

Naravno! Upravo stiglo iz štampe: U planinama ludila od Lavkrafta, Zlokobni gost Šeridana Le Fanua, Ti nisi ti od Katarine Nikolić (ove godine su po njenim scenarijima urađeni film (Troje, prikazan na FEST-u) i pozorišna predstava (Prozor, Beogradsko dramsko pozorište), Zaire Danijela Jovanovića (već prilično prepoznatljiv sa serijalom Severna kapija, čiji je prvi deo doživeo već četiri izdanja), Jaganjci prvi roman Bobana Trifunovića (već jako dobro poznatog po svojoj zbirci horor priča Srce lutke (ne čitajte noću ako ste strašljivi)), Smiraj srpske despotovine Stevana Ješevića (njegovi istorijski romani: Stefanov krst i Gospodin Vuk Branković već su dobro pozneti javnosti), Za+ od Boška Ćirkovića Škaba, Biće sve dobro Dalibora Daničića, Titov sin Andraža Rožmana (u Sloveniji već ima zapaženu književnu karijeru)…

 • Da li imate u planu neke specijalne popuste ili akcije tokom sajamskih dana?

Uvek ih imamo!

 • Zašto bi ljubitelji književnosti trebalo da dođu na sajam kako bi kupili neku knjigu koju ste izdali, kada tu istu knjigu mogu da naruče i preko interneta ili kupe u knjižari? Šta razlikuje sajamsku kupovinu od obične?
Foto: Privatna arhiva

Za mene lično, sajam je jedna velika avantura u upoznavanju novih knjiga (često i starih). Najbolje knjige koje sam pročitao bile su preporuke prodavaca sa sajmova knjiga. Ta iskrena strast sa kojom su pričali o knjizi je bila nepogrešiv vodič ka dobrom štivu.

Na sajtu ste osuđeni na šturi opis knjige, koji često zna i da odbije. Ko zna koliko knjiga je izgubilo šansu da budu svetska remek-dela da su čitaoci do njih dolazili putem lične preporuke prodavaca.

Najveći broj knjižara ne stiže da pročita knjige manjih izdavača, tako da su i sami knjižari, najčešće, osuđeni da svoju preporuku svedu na najbolje reklamirane knjige.

 • Da li postoji knjiga koju ste objavili, a koju biste posebno preporučili čitaocima?

Ima ih dosta, ali je možda fer da se fokusiram na ovogodišnja izdanja. Svakako bih po žanrovima izdvojio nekoliko naslova: za ljubitelje „tvrdog“ horora, definitivno Jaganjci Bobana Trifunovića, za ljubitelje fantastike, zasigurno Zaire Danijela Jovanovića, za obožavaoce istorijskih romana Smiraj srpske despotovine Stevana Ješevića, posebno bih pomenuo roman Ti nisi ti od Katarine Nikolić (iskreno mislim da će ona imati veoma značajnu ulogu u kulturnom životu današnjeg društva).

 • Koji konkurentski štand biste preporučili posetiocima sajma?

LOM

 • Ako biste mogli da unajmite izmišljenog junaka iz neke knjige da vodi Vaš štand na sajmu, ko bi to bio?

Nevidljivi čovek!

Ilustracija: Frepik
 • Ako biste mogli da uposlite nekog superheroja da privuče posetioce na Vaš štand, koji junak bi to bio?

Gručo Marks, jer je inteligentan, ciničan i duhovit.

Ilustracija: Freepik
 • Da li postoji neka knjiga koju biste voleli da objavite, a koja ne postoji u stvarnom svetu?

Majstor i Margarita 2

 • Kada biste mogli da putujete unazad kroz vreme i izdajete knjige u bilo kom istorijskom periodu, gde biste voleli da idete i zašto?

U velikoj sam dilemi da li bih više želeo da budem u Rusiji ili Engleskoj, ali sam siguran da bi to bila sredina devetnaestog veka.

 • Da li postoji neka knjiga koju ste objavili, a koja vam je promenila neke svetonazore ili pogled na svet?

Postoje dve knjige: prva je Oblomov, koja me je životno promenila iz korena; I ravnodušnost je ubila mačku, još uvek me menja, razbuđuje i osvešćuje.

Razgvarao: Milan Aranđelović