Foto: Freepik, Laguna

Novi roman Paola Konjetija na srpskom jeziku


Nakon romana „Osam planina“ i „Ljubavnici“ i autobiografskog dela „Divlji dečak“, Laguna predstavlja novu knjigu uglednog italijanskog pisca Paola Konjetija, roman „Niže u dolini“. Pred čitaocima je uzbudljiva porodična drama, koja se odigrava u predivnoj prirodi i surovoj seoskoj zajednici.

Za svoja dva sina otac je ispred kuće posadio dva drveta. Ariš predstavlja Luiđija, čvrst je a opet krt, za trideset sedam godina života Luiđi nikada nije napustio svoju dolinu. On i Beta su se zaljubili dok su se kupali na reci okruženi belim brezama. Potom su se kupanja proredila, a sada iščekuju devojčicu. Drugo drvo je jela, to je Alfredo, mlađi sin, turoban, otporan na mraz, promenljive ćudi, svadljiv. Da ne bi upadao u probleme, pobegao je daleko, u Kanadu, među setne Indijance i naftne bušotine. Ali upravo se vratio kući. Alfreda i Luiđija povezuju dve stvari. Prva je sklonost ka piću. Oni danima bez prestanka piju belo vino, pivo, viski, a onda zaspe kao klade i nastave narednog jutra. Pored alkohola, njih dvojica dele i kuću, tamo kod dva drveta. Kuću u kojoj više nema oca, ali koja bi mogla postati njihov dom.

PROČITAJTE I OVO:  POL NJUMAN KAO BETMEN, A GOLDI HON KAO HARLI KVIN: Evo kako bi izgledali junaci superherojskih filmova da su SNIMANI PRE POLA VEKA
PROČITAJTE I OVO:  Nikola Dragomirović: "Zavidim onima koji će tek čitati TOKIJSKOG GULA"

Roman „Niže u dolini“ možete pronaći od utorka 14. maja u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.