Federiko Garsija Lorka ubijen je po zvaničnom nalogu


Pesnik Federiko Garsija Lorka uhapšen je i ubijen po nalogu desničarskih vojnih vlasti u Granadi, pokazala su nedavno objavljena dokumenta i tako bacila novo svetlo na smrt jedne od najpoznatijih žrtava Španskog gradjanskog rata.

Dokumenta, koja su napisana 1965. godine u policijskoj stanici u Granadi, i do kojih je došao britanski Gardijan, prvo su priznanje zvaničnika Frankove Sspanije da su bili umešani u Lorkinu smrt 1936. godine.

Okolnosti oko smrti Lorke i gde se nalazi njegov grob jedna su od najvećih misterija u novijoj istoriji Sspanije. Do sada se verovalo da je pesnik streljan sa trojicom drugih ljudi.

Dokumenti, koji su juče objavljeni, odnose se na istragu o smrti Garsije Lorke koju je 60-ih zatražila francuska autorka Marsel Okler. Njeni zahtevi za informacijama prebacivani su sa ministarstva na ministarstvo, a od policije Granade zatraženo je da napiše izveštaj 29 godina posle smrti pesnika.

Rezultat su dokumenta koja navode da su Lorku gonili zbog njegovih uverenja, da su ga optuživali da je bio “socijalista i slobodni zidar”, kao i da je bio hokoseksualac.

Kada je policija dva puta pretražila njegov dom u Granadi, krio se u kući prijatelja.

Avgusta 1936. godine, mesec dana po izbijanju gradjanskog rata, policija je opkolila kuću u kojoj se krio, a prijatelji su pokušali da ga zaštite.

Garsija Lorka je uhapšen i odvežen u Fuente Grande gde je, kako stoji u dokumentima, pogubljen odmah pošto je priznao i tamo i sahranjen u veoma plitkom grobu. Detalja o njegovom priznanju nema.

Od 2009. godine, u nekoliko navrata se tražio njegov grob i do sada su arheolozi imali malo uspeha.

Dokumenta su, piše Gardijan, dokaz umešanosti Frankovog režima u Lorkinu smrt. Sam Franko je jednom prilikom rekao da su optužbe da je njegov režim bio umešan u smrt pesnika “propaganda”.

PROČITAJTE I OVO:  Naučnici otkrili "Jevanđelje o sreći po Mariji"

“Pisac je umro mešajući se sa pobunjenicima, to su prirodne nesreće u ratu”, rekao je tada Franko.

Izvor: B92