Mirjana Đurđević preporučuje pet krimića


Mirjana Đurđević je doktorka tehničkih nauka. Radi kao profesorka Visoke građevinsko geodetske škole u Beogradu. Napisala je književni serijal od sedam parodija na kriminalističke romane. Nedavno je objavila Odlazak u Jolki Palki ili Lažna uzbuna u Aleji zaslužnih novi nastavak avantura detektivke (sada u invalidskoj penziji) Harijete.

Zamolili smo je da nam preporuči pet krimića koje bi svaki ljubitelj žanra trebalo da pročita.

Ovo su njene preporuke:

the_name_of_the_rose_by_victormv-d5dl8cu

1. Umberto Eko, Ime ruže. Onome kome je objašnjenje ovog izbora neophodno, bolje je da ne uzima Ime ruže u ruke. Knjige ponekad ubijaju.

2. Boris Akunjin, Pelagija i crni monarh. Akunjinov neodoljivi Erast Fandorin je u živahnoj i radoznaloj monahinji Pelagiji dobio ravnopravnu konkurentkinju u borbi protiv zločina. Roman je napisan jednovremeno u najboljoj tradiciji klasične ruske književnost i savremenog trilera.

3. Peter Heg, Osećaj gospođice Smile za sneg. Pored uzbudljivog političkog trilera, Heg nam nudi i nedovoljno poznatu priču o sukobu danske i eskimske kulture.

cc6ef39d0da1aa5f938d388f547bfc5a

4. Martin Kruz Smit, Havanski zaliv. Na stranu još jedna uzbudljiva avantura Arkadija Renka, ovaj je roman poseban po tome što slika Kubu tokom specijalnog perioda, katastrofalne ekonomske krize koja je nastala nakon 1989, kada je SSSR u raspadanju Kastru okrenuo leđa.

5. Reks Staut, Nero Volf . Radi se zapravo o serijalu od četrdesetak detektivskih romana, čiji je glavni junak debeli Crnogorac, gurman i uzgajivač orhideja, koji slučajeve rešava ne ustajući iz svoje fotelje, smeštene u 35. njujoškoj ulici. Kod nas je prevedeno tek nekoliko romana, u kultnoj zagrebačkoj biblioteci Trag.


PROČITAJTE I OVO:  #Bookstagrammerka nedelje: @sugarreads