18 zanimljivih činjenica o Herkulu Poarou


Roman Agate Kristi „Ubistvo u Orijent ekspresu“ koji je ovih dana počeo i svoj (novi) bioskopski život, pojavio se u izdanju Lagune. Slavni Herkul Poaro je ponovo na zadatku. Zbog toga smo odabrali neke od najzanimljivijih činjenica o ovom čuvenom junaku romana Agate Kristi.

1. Herkul Poaro se prvi put pojavio u drugom poglavlju Agatinog prvog objavljenog romana „Tajanstveni događaj u Stajlsu“ koji je završila još 1916. ali je objavljen tek 1920.

2. Prvi opis ovog detektiva je dao Hejstings upravo u „Tajanstvenom događaju“ i to sledećim rečima: „Jedva da je bio nešto viši od 160 cm, ali je imao vrlo dostojanstveno držanje. Oblik njegove glave je bio identičan obliku jajeta i uvek ju je držao malo naherenu u stranu. Odeća mu je bila neverovatno uredna. Verujem da bi zrno prašine kod njega proizvelo veću bol nego rana od metka.“

3. On je penzionisani belgijski policajac koji je postao čuveni svetski privatni detektiv.

4. Poaro mrzi nered i jednom prilikom je izjavio da smatra da je „nepodnošljivo što svaka kokoš nosi jaja različite veličine. Kako onda da se uspostavi simetrija na stolu za doručak?“ Takođe je poznat po tome što odbija da jede hleb ako je vekna nepravilnog oblika.

5. Uporno insistira na preciznosti i urednosti, pa su čak i njegove knjige u biblioteci složene po visini.

6. Vrlo je ponosan na svoj izgled, kako na svoje besprekorno potkresane crne brkove, tako i na svoje lakovane, kožne cipele. Koristi specijalni preparat pod nazivom „Revivit“ za potamnjivanje svojih sedih vlasi.

7. Agata je imala prilike da vidi otelotvorenje svog lika dva puta u životu: jednom dok je ručala u hotelu Savoj i jednom dok je putovala brodom na Kanarska ostrva.

PROČITAJTE I OVO:  DON KIHOT BI SE ODUŠEVIO: Najveća Dulsineja na svetu

8. Kristi je izbacila ovog detektiva iz četiri svoja dela koja je adaptirala za scensko izvođenje. To su „Smrt na Nilu“, „Sastanak sa smrću“, „Rupa“ i „Pet prasića“.

9. On je jedini fiktivni lik koji je dobio svoju čitulju i to na naslovnoj strani Njujork Tajmsa iz 1975. godine nakon što je izašao roman „Zavesa: Poaroov poslednji slučaj“.

10. Kristijeva je prvobitno zamislila da umesto Poaroa Mis Marpl bude detektiv u romanu „Smrt na Nilu“.

11. U jednom članku napisanom za The Daily Mail 1938. godine, Agata je da je navela „Ubistvo Rodžera Akrojda“ omiljeni slučaj Herkula Poaroa, objašnjavajući kako je u knjizi „dao najbolje od sebe, istražujući zločin koji se dogodio u tihom selu, koristeći svoje znanje o ljudskoj prirodi kako bi došao do istine.“

12. Godine 2014. izdavač Harper Collins je objavio prvi zvanični nastavak romana o Herkulu Poarou „Ubistva s monogramom“ autorke Sofi Hane, koji je došao na listu bestselera u čak 16 zemalja, uključujući Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države.

13. Poaro igra glavnu ulogu u 33 romana, 59 kratkih priča, u jednom pozorišnom komadu Agate Kristi, i u dva komada Sofi Hane.

14. Čarls Lofton je bio prvi glumac koji je igrao Herkula Poaroa na sceni 1928. u komadu „Alibi“ prema romanu „Ubistvo Rodžera Akrojda“, i od tada su ga, između ostalih, glumili Albert Fini, Piter Justinov i Dejvid Suše.

15. Poaro pripoveda o većini svojih avantura u antologijama priča „The Lost Mine“ i „The Chocolate Box“, dok je Hejstings narator u većini romana. Tu još i dr Šepard ( „Ubistvo Rodžera Akrojda“), medicinska sestra Lederan ( „Ubistvo u Mesopotamiji“) i Kolin Lemb („Časovnici“).

16. Poaro ne istražuje samo ubistva koja su se desila u Engleskoj. On istražuje i ona koja su se dogodila u Francuskoj, Belgiji, Iraku, Egiptu, Jordanu, Švajcarskoj i Balkanu.

PROČITAJTE I OVO:  Ovo je najmanja knjiga na svetu

17. Poaro je vrlo izričit po pitanju pića koja konzumira. Njegov omiljeni topli napitak je kakao, mada često konzumira i biljne čajeve zbog zdravlja. Ne mari puno za alkoholna pića, kao npr. za pivo, ali je ljubitelj dobrih vina. Njegovi omiljeni aperitivi su bezalkoholni sirupi sa ukusom crne ribizle ili nekog drugog voća.

18. Velika, životna ljubav Herkula Poaroa je grofica Vera Rosakof, izuzetna Ruskinja koja je proterana iz svoje otadžbine i čije je aristokratsko poreklo pomalo sumnjivo. Grofica krade dijamante i podržava Veliku četvorku pre nego što doživi preobražaj i postane menadžerka jednog noćnog kluba.

Izvor: www.agathachristie.com/Laguna