Foto: Printscreen Iks/@AnaYorke

ANA MILOŠ ZAPALILA SRPSKI TVITER: “A šta ako Tabašević jeste Ana Miloš?”


Istog dana kada je Bookvar magazin objavio ekskluzivnu vest da se iza autorke Ane Miloš krije srpski književnik Miloš K. Ilić kulturna javnost je bila šokirana i reakcije nisu izostale.

PROČITAJTE I OVO:  Miloš K. Ilić: "Stvarnost je uvek sjajno igralište"
PROČITAJTE I OVO:  Miloš K. Ilić: "Kratke priče su ugrožena vrsta"

Kada sam upoznao devojku koja se predstavljala kao Ana Miloš, pretpostavljao sam da je u pitanju pseudonim, ali to mi nije smetalo – izjavio je za Nova S Ivan Bevc, vlasnik izdavačke kuće Booka, koja je i objavila zbirku “Ane Miloš”.

– Meni je ključan kvalitet, a ta zbirka priča je bila jako dobro napisana, i već je bila u užem izboru za određene nagrade. Ovo je možda malo „čikanje“ srpske književne scene. Nekad su žene bile podcenjivane kao pisci, a ovo je možda pokazatelj da su se stvari promenile i da je popularno objavljivati kao ženski autor – objašnjava Bevc.

– Ako je autor koristio ženski identitet da bi komunicirao sa ženskom publikom privatno i na konto toga zadobijao poverenje i intimnije priče – to već ne mogu da razumem. Nekorektno je i nepristojno, da ne upotrebim težu reč i ta osoba očito ima neki problem – zaključuje Ivan Bevc za Nova.rs.

Kao i po običaju na sve ovo su reagovali i tviteraši. Bilo je tu zaista raznih reakcija i komentara.

Neki se nisu odmah snašli.

Ali su drugi odmah sve ukapirali.

Jedan tviteraš je bio pomalo nostalgičan.

Drugi su bili duhoviti.

 

Bilo je tu i aluzija na naše malo poznatije književnike.

Ali i na filmske klasike.

Humora ipak nije nedostajalo.

Podsetimo, najava knjige Po zanimanju: Ana Miloš, u izdanju Platoa, pokrenula je glasine da se iza Ane Miloš krije Miloš K. Ilić. U pitanju je jedan od najboljih srpskih književnika mlađe generacije o kome je Bookvar magazin već pisao.

PROČITAJTE I OVO:  Miloš K. Ilić: "Stvarnost je uvek sjajno igralište"

Iz, za sada, neproverenih izvora saznali smo da je Ilić pisao priče i potpisivao ih pod pseudonimom Ana Miloš dok je osoba koja se u javnosti tako predstavljala i nastupala na književnim manifestacijama zapravo njegova drugarica koja se bavi glumom.

Knjiga koja će obeležiti 2023. godinu, stoji u najavi knjige Po zanimanju: Ana Miloš.

Da li je u pitanju samo vešt marketinški potez same autorke ili su glasine tačne i iza svega stoji Miloš K. Ilić ostaje nam da otkrijemo na kraju ove knjige. Ili, možda, ne?

Inače, Miloš K. Ilić je sa svojom pričom Rovac ušao u najuži krug za nagradu u konkursu koji su raspisali Bookvar magazin i Optimist. Priča, koja je objavljena u zbirci Povratak iz Brizbejna i druge priče, govori o neprekidnom presvlačenju, transformacijama i menjanju oblika bila je potpisana sa Ivan Drnčula i samo je komedijant slučaj otkrio pravi identitet pravog autora ove priče. Možda nam Ilić oduvek priča jednu istu priču. Priču u kojoj se preklapaju stvarnost, mašta, autor i svi mi.