row of books and a cup of coffee

“Zlatno runo” najbolja edicija na Sajmu knjiga “Trg od knjige”


Zlatno runo, najpoznatija edicija Arhipelaga, proglašena je za najbolju ediciju na 16. Međunrodnom sajmu knjiga Trg od knjige u Herceg Novom, saopštio je stručni žiri koji je radio u sastavu: profesor dr Ratko Božović, mr Đorđe Malavrazić i Voislav Bulatović.

Zlatno runo je najprepoznatljivija edicija Izdavačke kuće Arhipelag, pokrenuta prije jedanaest godina. Do sada je u njoj predstavljeno više od 200 knjiga savremene proze, prije svega, romana i pripovjetke. To je strog i reprezentativan izbor vrhunskih djela savremene srpske i svjetske književnosti, koji čitaoci doživljavaju kao pouzdanu preporuku. Koncept edicije Zlatno runo sastoji se, s jedne strane, u pažljivim odabiru  knjiga najboljih savremenih pisaca, dok je, s druge strane, riječ o istraživačkom profilu, budući da je edicija otvorena, kada je riječ o stranim ostvarenima, ne samo za najveće svjetske jezike već i za nova djela nastala na takozvanim. „malim jezicima“ i u kulturama iz kojih se rjeđe prevodi. Između dva Međunarodna sajma knjiga Trg od knjige u Herceg Novom u ediciji Zlatno runo objavljeni su novi romani Ljudmile Ulicke, Davida Grosmana, Havijera Serkasa, Klaudija Magrisa, Nine Jargekov, Barbi Marković, Jelene Lengold, Srđana Tešina i Vide Ognjenović. Imajući u vidu kvalitet ovih djela i cjelokupne dosadašnje produkcije, žiri Zlatnom runu dodjeljuje Plaketu za najbolju ediciju – kaže se u saopštenju Žirija.

Za knjige objavljene u ediciji Zlatno runo, za koncept edicije i za ediciju kao celinu Arhipelag je dobio više domaćih i regionalnih nagrada u književnost, izdavaštvo i dizajn u proteklih devet godina.

Nagrade su dobitnicima uručene na svečanom zatvaranju Sajma knjiga u Herceg Novom. Među dobitnicima u različitim kategorijama nalaze se Crnogorska akademija nauka i umjetnosti i Narodni muzej Crne Gore, koji su dobili nagradu za izdavački poduhvat godine za knjigu Otisak i znak Mileta Grozdanića, CID iz Podgorice, koji je dobio plaketu za najlepšu knjigu za izdanje Njegoševe Bilježnice, i Laguna koja je dovila plaketu za dečiju knjigu godine za knjigu Ja sam Akiko Stefana Mitića.

PROČITAJTE I OVO:  "Hamam Balkanija" na ruskom i francuskom

Glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović bio je zbog ranije planiranih obaveza sprečen da prisustvuje uručenju nagrada, ali je poslao poruku koja je na svečanom uručenju pročitana u ime nagrađenih.

– Nagrade su prijatna stvar, pogotovu danas kada ništa što je u vezi s knjigama nema dovoljno javne pažnje, ni potrebne vidljivosti. Nagrade su trenutak u kome nagrađeni, podstaknuti priznanjem, preispituju sebe i svoj posao, ali i trenutak u kome oni koji dodeljuju nagradu pokazuju koliko je svaki izbor važan i odgovoran. Nagrade piscima i knjigama, edicijama i izdavačima danas su možda najvažnije i najpotrebnije samim čitaocima. Danas knjiga ima mnogo, ali kao što u mnoštvu nije lako pronaći sebe, tako ni u mnoštvu knjiga o kojima često nemamo dovoljno informacija nije lako otkriti onu s kojom bismo najradije podelili svoje vreme. Nagrade se utoliko javljaju kao jedno moguće rešenje. One nam govore da nisu sve knjige iste, da se o ukusima mora raspravljati i da je nužno prepoznavati vrednosti koje važi danas i koje će opstati i sutra. Izlazeći već 16 godina na ovaj mediteranski trg, s koga se otvara jedan od najlepših pogleda na Mediteran, knjige i pisci u poslednjoj julskoj nedelji obnavljaju stari i pomalo već zaboravljeni smisao trga. Trg je mesto susreta i razgovora, mesto rasprave i dijaloga, mesto kritičkog mišljenja i razumevanja vlastite svakodnevice. Uporedo s povlačenjem knjige iz javnog prostora, iz njega su se povukli i razgovori i rasprave, i dijalog i kritičko mišljenje. Na tom napuštenom prostoru sada traju i dopunjuju se beskrajna i besadržajna zabava, populistički tonovi i rđav ukus. Ali kao što nisu iste knjige, tako nisu isti ni čitaoci. Više nego ikada, danas je neophodno pružiti čitaocima širu mogućnost izbora. To je prvorazredni zadatak profesionalnih izdavača danas. Ukus se ne sme svoditi na samo jedan trend, na samo jednu boju, na samo jedan ton, pogotovu ako je taj ton siv, ako ne podstiče na mišljenje, već uljuljkuje u zabavi i prilagođava na prosečnost – rekao je Gojko Božović.

PROČITAJTE I OVO:  Srbija na Sajmu knjiga u Pekingu