Pjer Lemetr: Premijera filma „Aleks“ biće u Beogradu


Pjer Lemetr pisac koji je nedavno boravio u Beogradu i predstavio svoj roman „Aleks“, u izdanju Lagune, svojom spontanošću, harizmom, ali i humorom oduševio je čitalačku publiku koja je nestrpljivo očekivala njegov dolazak. Francuski pisac je sa svojim romanom „Aleks“ postao planetarno poznat i priznat pisac. Dobitnik je Gonkurove nagrade, a njegovi romani ne silaze sa lista čitanosti. U malom broju odbaranih medija sa kojima je razgovarao našla se i naša novinarka.

Lik Aleks ste veoma verno opisali, tako da se svakoga časa saosećamo sa njom. Kada Aleks bude zatočena svaki čitalac oseća jezu, veliku dozu straha, ali i nade. Kako Vam je pošlo za rukom da sva njena osećanja prenesete na čitaoca?

Svaki romansijer mora da ima svoje rešenje. Mislim da su scene uspele zato što uspevam da stavim sebe u položaj likova koje opisujem. Nisam se transformisao u devojku od dvadeset i nešto godina, ali pokušao sam da zamislim sebe u toj situaciji.

Da ste žensko pomislila bih da se vama to desilo jer sam u svakoj situaciji mogla da se zamislim.

Identifikacija je važna. Učinio sam sve da bilo koji čitalac bude sa likom.

Kakva je zapravo Aleks?

To je žena koja je u sebi slomljena i koja se celog života trudila da to ne pokaže. Ona stalno stvara iluziju i ostavlja utisak snažne žene, prijatne i ležerne, ali je ona zbog svoje priče razorena.Čitalac zna da to što ona pokazuje nije zapravo ona. Hteo sam da odložim trenutak kada će se saznati za njenu porodičnu dramu i da dovedem čitaoca u situaciju da pomisli da nešto ima čudno kod tog lika.

Kamij je takođe veoma interesantan lik. Veoma je specifičan, ali ne po svojoj spoljašnjosti kako je opisan u knjizi već po svojoj unutrašnjosti. Kamij intuitivno oseća da Aleks nije toliko dobra osoba. Da je mogao da zna kakve je sve zločine počinila i šta će tek učiniti, da li bi se i tada toliko zalagao da je spasi?

PROČITAJTE I OVO:  Petar Nikolić: "Najveći je izazov kako produžiti dan na 28 časova"

Da. Zato što je on profesionalac. Njegov posao je da traži nestale osobe i da pronalazi ubice. Možda ne bi bio zadovoljan što to radi, ali bi to učinio.

Aleks je zatočena u kavezu, okružena je pacovima. Možemo reći da niko na svetu ne zaslužuje takvu smrt, ali da li to isto važi ukoliko je ta osoba počinila teške zločine i ubistva?

Nije to moje pojmanje pravde. Onaj ko učini nešto loše treba da ide na sud, a zatim u zatvor.

Odnos Kamija i Sudije je takođe veoma zanimljiv.Oboje se bore za pravu star, ali na različite načine. Ipak da sam kojim slučajem ja oteta ne bih volela da moj život zavisi od nekoga kao što je sudija. Kroz njihove likove ste nam pokazali da ljudski život često zavisi od dobre procene i taktike. Da li je tako i u realnom životu?

Ne u potpunosti. Ono što nas sve štiti to je zakon. I zakon svakome od nas omogućava da ne zavisi od karaktera sudija. Bilo bi vrlo zabrinjavajuće da zavisi od karaktera i volje onoga ko vam sudi. Zato postoji demokratija i republika, da imamo zakon koji je isti za sve.

Sve vreme držite čitaoca u neizvesnosti, kraj je potpuno neočekivan. Kada sve sagledamo da li je ona najveća žrtva?

Da. Ona je žrtva svih, majke, brata, žrtva pravde… Moralno pitanje kraja knjige je da li je ona imala pravo da to učini i da bude osuđen njen brat za nešto što nije uradio. Posao pisca nije da odgovori na to pitanje, već da prepusti čiatocu da izvuče pouku.

Da li smatrate da je Aleks veća žrtva čak i od njenih žrtava?

PROČITAJTE I OVO:  Aleksandar Tanurdžić: "Nikada ne preporučujem svoj roman!"

I to ću prepustiti čitaocima da zaključe.

Aleks je obeležila sve likove u knjizi, a na koji način je obeležila Vaš život i Vas?

Aleks mi je donela međunarodni uspeh i zahvalan sam joj na tome.

Veoma ste duhoviti, a pišete o mračnim temama. Kako je nastao taj spoj?

To nisu suprotne stvari. Mračna viija sveta ne sprečava podmsevanje. Možda je čak neophodan humor da bismo ostali mračni.

Da li je važnija pravda ili istina?

Imam svoje mišljenje o tome, ali to je posao za čitaoca. Ako ste pročitali knjigu videli ste da inspektor i ja mislimo da ono što je danas tačno možda sutra nije, ali apriori ono što je danas pravedno biće i sutra.

Ostavili ste nam mnogo zadataka i tema za razmišljanje?

Nadam se, to je moj posao, moje zanimanje.

U toku su pripreme kako bi se snimio film po knjizi, recite nam nešto više o tome?

Snimiti film je veoma kompikovan proces.Uvek je teško do poslednjeg trena biti siguran da li će se realizovati. Imam ugovor sa Američkom produkcijom, napisao sam prve dve verzije scenarija, ali uvek je teško znati da li će se to dogoditi.

Hoćete li me pozvati na premijeru filma?

Svakako. Napravićemo premijeru u Beogradu.

Da li pišete novu knjigu? Otkrite nam nešto ekskluzivno?

Na žalost ne pišem. Ako hoćete ekskluzivu, pišem seriju za televiziju. To je kriminalistička serija od osam epizoda u trajanju od po sat vremena.

Autor: Marija Gojković
Izvor: Pravda