Uručenjem nagrade Milisavu Saviću završena “Borina nedelja”


Dodelom nagrade “Borisav Stanković” Milisavu Saviću, u Vranju je završena ovogodišnja 50. po redu “Borina nedelja”.

Milisav Savić je 25. po redu dobitnik nagrade “Borisav Stanković” za najbolju knjigu proze u godini kada se obeležava 140 godina od rođenja velikog pisca.

Žiri u sastavu Goran Maksimović, Milo Lompar i Slađana Jaćimović je jednoglasno dodelio Saviću nagradu za roman “La sans pareille – ljubavni roman sa dodacima”.

Govoreći o knjizi, predsednik žirija Goran Maksimović je rekao da Milisav Savić ima značajan autorski opus, koji ga reprezentuje kao jednog od vodećih pisaca savremene srpske književnosti.

– Savić je već više od četiri decenije prisutan na književnoj sceni i za to vreme je neprestano menjao književne postupke i pomerao poetičke granice.

U ovom romanu, zaplet je veoma jednostavan, ali su sve druge dimenzije dela višeznačne, slojevite i zapletene na različite načine, tako da čitaoca teraju da pažljivo čita i prati sve niti koje se odvijaju u tekstu – istakao je Maksimović.

Nenad Šaponja, urednik u izdavačkoj kući “Agora”, koja je objavila knjigu “La sans pareille”, svrstao je Savića, zajedno sa Vidosavom Stevanovićem i Miroslavom Josićem Višnjićem u grupu najautentičnijih sledbenika Bore Stankovića.

– Milisav pokušava da bude drugačiji i da ode od Bore, ali ne uspeva.

On je išao u raznim pravcima, ali je uvek uspevao da ispriča pravu priču i to je suština.

Ovaj roman je priča o skrivanju, o identitetu, o onome što čovek može da bude, ali kada vas uvuče u sebe kao crna rupa, vi vidite da je to mnoštvo priča – rekao je Šaponja.

Zahvaljujući se na priznanju, Milisav Savić je priznao da je jako lep osećaj doboiti nagradu koja nosi ime Borisava Stankovića.

PROČITAJTE I OVO:  Promocija knjige "Despot Stefan Lazarević" Luke Mičete

– Iako vanserijska književna pojava, Bora je pisac sa najmanje epigona.

Njegov stil bilo je teško imitirati, jer on nije pisao, već se davio, gušio i grcao u rečima.

Bora nije mnogo držao do književnih tehnika i u njegovom slučaju izuzetan dar odigrao je presudnu ulogu, tako da je sa Lazom Kostićem, Bora jedan od naših poslednjih književnih genija – ocenio je Savić.

Pored nagrade za najbolju knjigu proze, dodeljena je i povelja “Borisav Stanković” za izuzetan doprinos srpskoj književnosti i negovanje vrednosti dela Bore Stankovića.

Dobitnik povelje je Aleksandar Jovanović, dugogodišnji član i doskorašnji predsednik žirija za dodelu “Borine nagrade”.

Još jedna nagrada u godini jubileja, “Borin pečat” pripala je vladici vranjskom Pahomiju za izuzetan doprinos i jačanju ugleda “Borine nedelje”.

Finalnoj večeri 50. “Borine nedelje” po tradiciji su prisustvovali i studenti Filozofskog fakulteta iz Niša i Učiteljskog fakulteta iz Beograda.

Izvor: OK radio