Pištolj kojim je ranjen Rembo prodat po visokoj ceni


Pištolj iz kojeg je francuski pesnik Pol Verlen ranio svog ljubavnika, pesnika Artura Remboa u julu 1873. godine u Briselu prodat je na aukciji u Parizu za 434.500 evra.

Oružje marke Lefošo, koje je bilo tada popularno, ima drvenu dršku i šaržer od šest metaka kalibra sedam milimetra, a aukcijska kuća Kristi procenjivala je da će biti prodato za 50 do 60 hiljada evra.

Anonimni kupac licitirao je putem telefona i ponudio više novca i od vlasti Remboovog rodnog grada Šarlvil-Mezijera.

Verlen je pucao u Remboa u julu 1973. godine posle višemesečnih svađa uglavnom izazvanih time što je Verlen želeo da se vrati supruzi Matildi.

Francuski pesnik je posle toga osuđen na dve godine zatvora, a za to vreme napisao je 32 pesme.

Verlen (1844-1896) čuveni je francuski pisac i pesnik simbolizma, koji se u književnost pojavio zbirkom pesama “Saturnijske pesme”.

Rembo (1954-1891) bio je predstavnik je pokreta dekadencije i imao je jak uticaj na savremenu književnost, muziku i umetnost. Autor je pesme “Pijani brod” i sve pesme koje su ušle u antologiju francuske književnosti napisane za vreme tinejdžerskog doba pesnika.

Poznata drama između Verlena i Remboa bila je inspiracija za film “Totalno pomračenje” iz 1995. godine u kojem Remboa igra Leonardo Dikaprio, a Verlena Dejvid Tjulis.

Izvor: B92


PROČITAJTE I OVO:  Šta se krije iza fraze "lud kao šeširdžija"