“Ispričaj mi bajku”: #BilaJednomJednaPrinceza


Oduvek me je zanimalo šta se dogodilo sa onim devojkama koje su pisale Dnevnik jedne tinejdžerke u Huperu i Tinin dnevnik u Super Tinu. Izgleda da sam tek čitanjem knjige Ispričaj mi bajku Jasmine Šupeljak (Službeni glasnik) otkrio šta se dogodilo sa, ako izuzmemo Keli iz Beverli Hilsa i Anitu iz Nestašnih godina, našim omiljenim tinejžerkama.

Zove se Maja Cvetić. Više nije nestašna tinejdžerka već odrasla žena koja radi kao novinarka u jednom modnom časopisu. Kao i nekada, i sada je veoma otvorena za jezik današnjice koji hiperprodukuje u maksimalnim količinama. To više nije ulični žargon osamdesetih i devedesetih već internet novogovor bez kojeg moderna komunikacija u određenim društvenim i profesionalnim krugovima jednostavno nije moguća. Čini se da Maja živi život iz snova. Mlada je, lepa, obrazovana, iz porodice uspešnih i zadovoljnih roditelja koji je vole i podržavaju. Njena starija sestra Jana je uspešna Instagram influenserka koja zahvaljujući svojoj uticajnosti putuje širom sveta i uživa u zgodnim frajerima i egzotičnim destinacijama koje joj milioni pratilaca pružaju.  Poput njene sestre i Maja putuje po svetu izveštavajući sa glamuroznih događaja iz sveta mode. Poznati svetski dizajneri, manekeni i manekenke su njen mali kružok.

Brendirana garderoba i trejdmarkovi su njihov zaštitni znak, nešto u čemu njih dve plivaju kao pravi vernici za Bogojavljenski krst. Bilo bi pogrešno pomisliti da su Maja i Jana plitke i neobrazovane lepotice koje znaju samo da pokondireno poziraju. Ne. Sestre su završile prestižne škole u Londonu (ne te na koje ste pomislili, već one prave prestižne škole), a diplome im, u skladu sa 21. vekom, prigodno i zlu ne trebalo, krase zidove ili već neke budžake u stanu.

Lep je život kada ste Maja Cvetić. A lep je i jedan Darko. Kolega iz iste redakcije. Maja ga voli. I on, šatro, voli nju. Međutim tu je i jedan retrogradni Merkur, a tu ni razgovor sa Majinim duhovnikom (rekli smo da Maja prati trendove) ne pomaže. Maja odlazi u Njujork kao bi izveštavala sa Nedelje mode, dok Darko mora malo da iskulira uz veganske obroke i meditaciju (i Darko prati trendove).

PROČITAJTE I OVO:  Japanski san mlade Čehinje

Poznato je svakom znalcu da kada se u ljubavnu priču umeša Merkur, pa još retrogradni, to mora da se završi u suzama neradosnicama. Kako bi zalečila sveže rane na srcu koje joj je naneo Darko, ta ljuba neverna, naša Maja (nije ta na koju ste pomislili, već ova iz romana), putuje pravo u Rim kod jedne svoje drugarice. Sasvim nenadano na aerodromu upoznaje zgodnog i sređenog dasu, naše gore list, Aleksa koji je tako lep, tako sređen, tako ljubazan da Maja ne može da poveruje da ovaj nije gej, već je samo GEJnijalan heteroseksualac.

Aleks je savršen muškarac za svaku devojku, pa i za Maju. Ali, avaj! Izgleda da iza njega stoji neka misteriozna prošlost koja može da se ispreči njhovoj budućnosti.

Hoće li Maja i Aleks imati snage da se iščupaju iz kandži retrogradnih Merkura i njegovih zemaljskih slugu i uspeti da od ovog romana načine bajku sa „živeli su srećno do kraja života“ krajem ili će nešto ili neko pomutiti njihovu sreću odmah na izvoru?

Jasmina Šupeljak je kreativni direktor magazina Elle, Influenser godine ELLE Style Awards-a i IT žena Beograda, ali i šire. Književnom svetu je do sada bila poznata kao autorka romana Nesavršene, a Ispričaj mi bajku je njen novi roman u kome je kroz savremen dinamični jezik mladih ljudi pokušala da ispriča klasičnu bajku. Ispričaj mi bajku je pokušaj da se u ovim vremenima globalnog zagrevanja, porasta nivoa okeana, ali i pesimizma i sveopšteg cinizma ispriča bajka o princezama, prinčevima i zmajevima. Da li su takve bajke moguće, a da ih ne ispriča Džordž R. R. Martin?

Piše: Milan Aranđelović

Foto by Dixy