Istraživanja pokazuju da gotovo svi vole da čitaju sa papira, a ne na ekranu


…uključujući i milenijalce!

Uprkos uvreženom mišljenju da deca radije čitaju koristeći spravice poput Kindla i iPada istraživanja pokazuju kako to zapravo nije istina.

Jedno istraživanje je pokazalo kako su deca između četvrte i šeste godine koja su imala konstantan pristup raznim elektronskim čitačima ove sprave koristila u druge svrhe. Čak i kada su čitali svakoga dana deca su koristili knjige od papira. Istraživanje je takođe utvrdilo kako je veći broj ovih uređaja koji su okruživala decu uticao da ona manje čitaju. Na osnovu ovoga možemo zaključiti da su elektronski uređaji za čitanje zapravo ometali čitanje.

Slične rezultate dalo je jedno ranije istraživanje koje je sprovedeno među tinejdžerima. Utvrđeno je da, iako neki od njih čitaju knjige preko elektronskih uređaja, većina ih ne koriti u tu svrhu. Istraživanjem je utvrđeno da je najveći broj knjiga koje su tinejdžeri pročitali bio u papirnoj formi.

Prosvetni radnik Mark Prenski je skovao termin „digitalni urođenici“ pod kojim je podrazumevao čitave generacije dece sa „veoma velikom digitalnom pismenošću koja gotovo jedinstveno daju prednost čitanju sa ekrana“. Problem kod ovakvog načina razmišljanja isti je i kao kod jednoobraznog testiranja jer nemaju sva deca jednake veštine i sposobnosti.

Ipak, ova pogrešna shvatanja su stekla veliku popularnost i uticala na odluke pojedinih biblioteka i škola. I to ne samo u SAD. Neke biblioteke su sklonile sve papirne knjige dok su obrazovne ustanove svih nivoa povećale svoju arhivu digitalnih knjiga.

Istraživanja među decom i tinejdžerima je pokazalo da više vole da čitaju sa papira nego na ekranu. Samo je pitanje vremena kada će naučnici dokazati da, zapravo, svi mi više volimo da čitamo knjige u klasičnoj formi.

PROČITAJTE I OVO:  Mudre misli Duška Trifunovića

Izvor: Bookstr