Supermen protiv Asteriksa


Supermen je dete dvadesetog veka u kome je proživeo svoje najbolje godine dok je Asteriks junak koji je živeo u pedesetoj godini pre nove ere. I nije samo vremenska distanca problem za obaranje ruke između ova dva junaka. Supermen je superherojski strip, a Asteriks je strip komičnog žanra. Kako su onda ova dva junaka ikako mogla da se susretnu? Na neki način i nisu, ali, opet, i jesu.

579002
Ali da krenemo redom. Sve je počelo, sada davne, 1986. godine u Action Comicsu. U tom periodu svi stripovi sa Supermenom su imali pomalo bizarnu radnju, nekada i besmislenu i glupu. Nije bilo protivnika koga Supermen ne bi mogao da savlada jednom rukom, žmurećki! Najveće opasnosti su bile ili da Supermenove moći otrgnu kontroli ili da on siđe sa uma. U ovom slučaju je primenjen ovaj potonji scenario.
Priča počinje kada je Džimi Olsen zajedno sa Lusi Lejn posetio muzej. Baš tada u muzej upada i grupa lopova koja želi da ukrade čuveni Overnijski štit, štit koji je poslednji vođa otpora prema rimskoj najezdi Vercingetoriks predao Juliju Cezaru nakon što je poražen. Poznavaoci Asteriksa znaju da je ovaj štit završio pod nogama Drmatoriksa, poglavice sela u kome žive Asteriks i Obeliks.
Džimi svojim satom-komunikatorom pozove Supermena u muzej da bi ih spasao. Kada jedan od članova lopovske bande slučajno polomi Overnijski štit Supermen i Džimi se vraćaju u…
…godina je 253. nove ere. Zar se radnja stripa o Asteriksu ne dešava 50. godine pre nove ere? Objašnjenje je jednostavno. Druid Panoramiks, koji se u ovoj verziji zove Picturix, nije samo pravi čarobni napitak koji je Galima davao nadljudsku snagu, već je činima uspeo da oko čuvenog galskog sela stvori vremenski mehur pod kojim sve odoleva zubu vremena. Tako da su pod njim i selo i četiri rimska logora. Istovremeno u Luteciji zli prorok želi da se dokopa čarobnog napitka koji daje nadljudski snagu onima koji ga popiju. Da bi realizovao svoj lukav plan, on koristi Overnijski štit. Baca čini na njega sa namerom da pomoću njega u svoje vreme dovede super-jaku osobu pomoću koje bi došao do čarobnog napitka. Tako Supermen i Džimi dospevaju u to vreme.
Prorok daje Supermenu čarobni prašak pomoću kojeg zadobija kontrolu nad Supermenom i naziva ga Superix. Da li se neko zapitao šta će čoveku koji može da iz budućnosti dovodi super-jake ljude i da im kontroliše umove čarobni napitak druida Panoramiksa?
Sa druge strane, Džimi odlazi u galsko selo u kome mu daju odeću koja je pripadala Asteriksu.

PROČITAJTE I OVO:  Istorija Italijanskog stripa inspirisanog muzikom

act579-1
Malo je smešno da se pravi omaž junaku, bez tog junaka. Ali tu je Obeliks, koga nazivaju Columnix. Međutim u stripu njemu nikako ne prikazuju lice. Mada je tu i dalje mali beli pas, menhiri, priča da je kao mali upao u kazan sa čarobnim napitkom.

act579-2act579-3

Tu su i drugi motivi – igre rečima u davanju galskih i rimskih imena, banket na kraju balade, rimski vojnici kukavice…

images

Tekst je prvi put objavljen u Bookvaru broj 005, 05. avgust 2013.