Leskovac: Stripove crtalo 500 učenika


Leskovčani ponovo oborili rekord na javnom času. Deca slušala predavanja o devetoj umetnosti

javni-cas_svetozar-markovic

Ćerka tužno kaže svojoj majci: “Opet sam se posvađala sa onim mojim. Ne mogu više da izdržim, doći ću ponovo da živim sa tobom”, a majka joj odgovara: “To ne dolazi u obzir. On mora da plati za sve greške. Ja ću doći da živim sa vama”. Ovo je samo jedna od oko 500 priča koje su učenici leskovačkih osnovnih škola “Josif Kostić” i “Svetozar Marković” prikazali crtajući strip-kaiš. Tako su drugu godinu zaredom postavili rekord po broju učesnika na javnom času strip crtanja stripova u jugoistočnoj Evropi i obeležili 21 godinu rada Škole stripa “Nikola Mitrović Kokan”.

LESKOVAC12_Javni-strip-cas_Predvac-Marko-Stojanovic_FOTO-M-Ivanovic

U dvorištima dveju osnovnih škola deci su predavači otrivali mnoge profesionalne tajne devete umetnosti, pa je lep i sunčan dan postao istinski praznik stripa u Leskovcu. Radoznali mališani su već imali priliku da iskažu svoju kreativnost tako što je 961 učenik OŠ “Josif Kostić” kao i 557 učenika OŠ “Svetozar Marković” poslalo svoj strip-kaiš na konkurs raspisan za sve osnovce i srednjoškolce u Jablaničkom okrugu na kome je učestvovalo 1.878 đaka.

– Ideja je da ovu decu naučimo osnovama strip izražavanja i da ih na taj način zainteresujemo za devetu umetnost. Strip je, pored ostalog i zbog krize izdavaštva, nedovoljno prisutan u njihovim životima iako je izvanredan način da izraze svoje želje, strahove i očekivanja – kaže Marko Stojanović, predavač u Školi stripa. – Nadamo se da će nam se, za neku godinu, pridružiti i ostale škole kako bi u jednom trenutku sva deca u gradu crtala strip.

strip-cas

– Zabavno je. Nemamo svi petice iz likovnog, ali volimo da crtamo strip. Nismo sigurni da ćemo se baviti nekom vrstom umetnošću, ali se na ovaj način baš lepo družimo – pričaju mali strip crtači.

PROČITAJTE I OVO:  Preminuo Alber Uderzo, ko-kreator Asteriksa

Škola stripa “Nikola Mitrović Kokan” od 1998. godine organizuje Balkansku smotru mladih strip autora. To je najstariji festival na prostoru bivše Jugoslavije, a u međuvremenu je postao i najmasovnija strip manifestacija u svetu. Broj njenih učesnika stalno raste. Ove godine će ih biti oko 2.000 iz više od 40 zemalja sveta, a očekuje se dolazak i oko 80 gostiju iz zemlje i inostranstva.

Izvor: Večernje novosti