Spaljivanje knjiga – svetsko, a naše (21. vek)


Maja, prošle godine u kafiću “Time Out” u Beogradu gazda je poželeo da stvori prijatnu kućnu atmosferu pa je napravio malu biblioteku i na police poređao knjige. Lep način da gosti, a među njima često studenti obližnjih beogradskih fakulteta, prekrate svoje vreme između predavanja i uz čaj ili kafu nešto pročitaju.

Čehov, Tolstoj, Vulf, Džojs i drugi velikani svetske književnosti “poređani” jedan do drugoga našli su se na policama ovog kafića. I ništa tu ne bi bilo čudno da gazda nije shvatio da je polica “plitka”, a da mu širina pojedinih knjiga remeti “koncepciju” njenog savršenog izgleda te je odlučio da ih malo “dovede u red”. Naime, on je problem rešio tako što je knjige pretesterisao.

Tako su gosti kafića mogu da čitaju “dve trećine” Džojsa ili sabrana dela Čehova “na pola”.

Maj je izgleda koban mesec za knjige u Beogradu. Ovog maja kontejner ispred Fakulteta političkih nauka na zaprepašćenje brojnih prolaznika osvanuo je dupke pun novim knjigama, pomešanim sve sa šutom i “regularnim” đubretom.
Prema informacijama grupe studenata ovog fakulteta na zvaničnoj stranici FPN-a, nikome nije jasno zašto i kako je nekome palo na pamet da blizu 400 knjiga baci iz čista mira u đubre.

– Da li je moguće da su sve te knjige pobacali? Ja sam uzeo desetak, toliko sam mogao da ponesem. Još neki ljudi su čeprkali po đubretu sa mnom, jer su knjige bile pomešane sa šutom i raznim drugim đubretom – napisao je na Fejsbuk stranici jedan od gnevnih studenata dodajući da ne može da prihvati da je nekome palo na pamet da baci 300, 400 knjiga u đubre.

PROČITAJTE I OVO:  Da je živ Teri Pračet bi danas slavio rođendan

– Mogli su bar da ih odnesu u Otvorenu biblioteku u Knez Mihajlovoj – revoltirano je zaključio student.

Nastaviće se…

Ovaj tekst je prvi put objavljen u Bookvaru broj 06, 21. 10. 2013.

Download PDF